• Aswath Damodaran is hoogleraar finance aan de bekende New Yorkse universiteit NYU Stern.
  • Hij is kritisch over de bitcoin en het gedrag van beleggers. Maar ook de Amerikaanse centrale bank krijgt ervan langs.
  • We noteerden 8 opvallende citaten.

Hoogleraar finance Aswath Damodaran van de New Yorkse universiteit NYU Stern staat bekend om zijn gepeperde uitspraken. Hij waarschuwt beleggers dat ze niet gemakzuchtig moeten worden.

In een interview op de site RealVision kraakt Damodaran de bitcoin af, maar toont hij zich ook kritisch over het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

We verzamelden de beste citaten uit het interview. Hier komen ze:

1. “De marktomstandigheden in de financiële wereld zijn al zo lang gunstig, dat veel beleggers slordig en lui zijn geworden, bijvoorbeeld door hun geld te steken in SPAC’s of in call-opties ver onder de geldende beurskoers. Deze lui denken nu dat geld verdienen heel makkelijk is, maar financiële markten hebben de gewoonte deze illusie te corrigeren. Wees daarom voorzichtig. De marktdynamiek die je er toe aanzet om te speculeren op hoge winsten, legt ook de basis voor je verliezen.”

2. “Deze markt wordt gedreven door sentiment en momentum, en zelfs wraakzucht. Denk bijvoorbeeld aan de speculanten die via het sociale platform Reddit de koers van GameStop opdreven. Dat was niet omdat ze dachten dat GameStop meer waard was, ze wilden wraak nemen op hedgefondsen. Sentiment en momentum zien we ook terug in de populariteit van SPAC’s, in NFT’s of wat er gebeurt met de bitcoin.”

3. "Warren Buffett is een behoorlijk gemiddelde belegger geweest in de afgelopen 20 jaar. Het deel van de markt dat veel rendement heeft geleverd is dat deel waarmee hij zich het minst comfortabel voelt: dat zijn de groeiaandelen, waar alles draait om de toekomst."

4. "Er zijn experts die je aanraden om geld te steken in sterke bedrijven. Dat is echt een slecht advies. Als je aandelen van een bedrijf koopt dat iedereen als een sterke onderneming beschouwt, betaal je veel te veel. Goede bedrijven kunnen een slechte belegging zijn en slechte bedrijven kunnen een goede belegging blijken. Hoe eerder we dat onder ogen zien, hoe gezonder het beursklimaat zal zijn."

5. "Als munt werkt de bitcoin echt niet en de bitcoin is ook niet ontworpen om succes te hebben als betaalmiddel. Wanneer heb je bitcoin gebruikt om een huis te kopen, of je lunch of zelfs maar een kop koffie? Het antwoord is waarschijnlijk nooit, omdat het een onwaarschijnlijk inefficiënt betaalmiddel is." - verwijzend naar de moeite en energiegebruik die gepaard gaan met transacties in bitcoin.

6. "Tussen 14 februari en 20 maart vorig jaar waren we volledig in paniek en kelderden aandelen 35 procent in waarde, maar goud behield zijn waarde. Weet je wat de bitcoin deed in die zes weken? De prijs ging met 50 procent naar beneden. Toen aandelen herstelden, herstelde bitcoin zelfs nog meer. De bitcoin gedroeg zich dus meer als een risicovol aandeel en niet als goud." - een argument dat bitcoin voor beleggers geen veilige haven is tijdens een crisis.

7. "Het verhaal dat over Tesla de ronde doet is dat het niet alleen maar een autofabrikant is, maar een revolutionair bedrijf dat alles gaat veranderen. De mensen die het bedrijf haten, denken dat het bedrog is, dat Elon Musk een praatjesmaker is die mensen met fabeltjes verleidt. In beide gevallen is sprake van overdrijving: Tesla is in de kern een goed bedrijf, maar moet nog veel issues overwinnen om een groots bedrijf te worden. Ik krijg geen verhaal rond waarin het bedrijf 600 miljard dollar waard is, maar wel een verhaal waarin het 250 miljard dollar waard is. Dat laatste bedrag maakte het aandeel een jaar geleden goedkoop."

8. "De Fed (Amerikaanse centrale bank) is als de tovenaar van Oz: haar macht komt voort uit de perceptie dat zij macht heeft. Mijn zorg is dat de Fed dingen zegt die ze niet kan waarmaken met echte invloed. Ik denk dat ze zelf in de waan zijn dat ze veel invloed hebben, maar dat dat in werkelijkheid niet zo is. Dat is een gevaarlijke positie voor een centrale bank."

[activecampaign form=28]

Lees ook: