• Microsoft-oprichter Bill Gates heeft in The Washington Post een driepuntenplan gepresenteerd waarmee de VS het coronavirus kan verslaan.
  • Gates consulteerde hiervoor experts die hij sprak voor zijn werk bij de Gates-stichting, die 100 miljoen dollar investeert in onderzoek naar een vaccin.
  • Als eerste pleit Gates voor landelijke quarantainemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.
  • Verder roept Gates de Amerikaanse regering op om meer te testen en werknemers in de gezondheidszorg daarbij voorrang te geven.
  • De laatste stap is volgens Gates een gerichte aanpak om behandelingen en een vaccin te ontwikkelen, waarbij data leidend zijn. Hij roept leiders op geen geruchten te verspreiden of medische voorraden te hamsteren.

Bill Gates heeft een vooruitziende blik. De Microsoft-oprichter hield in 2015 al een TED-talk waarin hij waarschuwde voor een wereldwijde uitbraak van een virus. Nu de coronapandemie de Verenigde Staten in zijn greep heeft, komt Gates met een driepuntenplan om het virus te verslaan.

In een ingezonden stuk in The Washington Post legt de op een na rijkste persoon op aarde uit welke stappen de Amerikaanse regering moet nemen. Daarbij baseert Gates zich op gesprekken die hij voerde met experts voor zijn werk voor de Bill and Melinda Gates Foundation, die onlangs 100 miljoen dollar toezegde voor onderzoek naar een vaccin voor Covid-19.

“Er is geen twijfel over mogelijk dat de Verenigde Staten heeft nagelaten om tijdige maatregelen te nemen tegen het virus”, schrijft Gates. “Maar het is nog niet te laat om belangrijke beslissingen te nemen.”

“De keuzes die wij en onze leiders nu maken, hebben een enorme impact op hoe snel het aantal besmettingen afneemt, hoelang de economie stilstaat en hoeveel Amerikanen een geliefde moeten begraven vanwege Covid-19”, aldus Gates.

Op 1 april waren er ruim 215.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus in de VS. Het dodental is opgelopen tot boven de 5.000.

Landelijke maatregelen om het coronavirus te bestrijden

Volgens Gates is de eerste stap om landelijke quarantainemaatregelen af te kondigen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

President Donald Trump heeft weliswaar de richtlijnen om thuis te werken en groepen groter dan tien personen te vermijden verlengd tot eind april. Maar sommige staten houden zich daar niet aan. Stranden zijn nog open en in restaurants kunnen mensen gewoon dineren. Een "recept voor een ramp", aldus Gates.

"Mensen kunnen vrij reizen van staat naar staat, dus kan het virus dat ook", schrijft Gates. "De leiders van dit land moeten duidelijkheid scheppen: een lockdown betekent een lockdown overal. Totdat het aantal besmettingen en doden daalt – en dat kan tien weken of langer duren – kunnen we niet dingen op de normale manier doen of maatregelen versoepelen."

"Elke verwarring daarover leidt er alleen maar toe dat de economische schade groter wordt en dat het virus een grotere kans heeft om terug te keren, met meer doden tot gevolg", voegt hij toe.

Meer testen, met voorrang voor medisch personeel

De Microsoft-oprichter roept de Amerikaanse regering ook op om meer te testen op het coronavirus. Daarbij moeten werknemers in de gezondheidszorg en ambulancepersoneel voorrang krijgen, gevolgd door mensen met ernstige klachten en diegenen met wie ze contact hebben gehad.

De laatste stap is volgens Gates een gerichte aanpak om behandelingen en een vaccin te ontwikkelen, waarbij data leidend zijn. Hij roept leiders op geen geruchten te verspreiden of medische voorraden te hamsteren.

"We hebben nog een lange weg te gaan", concludeert Gates. "Maar ik geloof nog steeds dat als we nu de juiste beslissingen nemen, gebaseerd op wetenschap, data en de ervaringen van medische experts, we levens kunnen redden en het land weer open kunnen stellen."

Lees het volledige opiniestuk van Bill Gates bij The Washington Post »