Geen natuurijs om op te schaatsen, maar ook lagere stookkosten. Dat is de voorlopige balans van de zachte winder van 2019 en 2020. Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen weken, vallen de stookkosten voor huishoudens bijna 5 procent lager uit dan normaal.

Energiebedrijf Essent, met 2,5 miljoen klanten de grootste aanbieder, becijfert dat huishoudens tussen 1 december en 6 januari 41 kubieke meter gas minder hebben gebruikt dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar in dezelfde periode.

Een gemiddelde klant bespaart door het zachte winterweer zo’n 30 euro op de energierekening. Dat bedrag kan verder oplopen, want vooralsnog lijkt aan de hoge temperaturen geen einde te komen. Zelfs ’s nachts is het in het zuiden van het land nog een graad of 10.

De komende dagen verwacht het KNMI maximale temperaturen tussen de 8 en 12 graden.

Energierekening lager in 2020

Voor huishoudens met een variabele contract is het zo dat de energierekening sinds 1 januari dit jaar sowieso wat lager uitvalt. Online consumentenadviseur Pricewise becijferde eerder dat het voor huishoudens met een gemiddeld verbruik om een besparing van 70 euro op jaarbasis gaat.

De lagere energierekening komt vooral door een fiscale lastenverlichting. Het grote voordeel voor huishoudens zit in een vermindering van het vaste bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Deze belastingaftrek stijgt met 178 euro op jaarbasis naar in totaal 435 euro. Daardoor betalen huishoudens minder energiebelasting.

De lastenverlichting geldt niet voor aardgas. De energiebelasting op gas is met 3,99 cent per kubieke meter gestegen en de heffing voor duurzame energie (ODE) is met 2,51 cent per kubieke meter gestegen. Op elektriciteit daalt de energiebelasting met 0,09 cent per kWh, maar gaat de ODE omhoog met 0,84 cent per kWh.

Vergelijkingssite Gaslicht.com heeft voor verschillende soorten huishoudens uitgerekend wat het totale belastingvoordeel is in 2020. Dat is te zien in onderstaande infographic. Alleen huishoudens met een oude, grote vrijstaande woningen, met een relatief hoog gas- en stroomverbruik, zijn per saldo iets duurder uit.

Lees meer: