• De Chinese president Xi Jinping heeft premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali gewaarschuwd voor het gevaar van het ‘ontkoppelen’ van de economieën van China en Europa.
  • Dat meldt de Chinese staatszender CCTV.
  • De opmerkingen van Xi hebben vermoedelijk grotendeels betrekking op ASML. De VS willen dat de Nederlandse chipmachinemaker de export naar China volledig stopzet.
  • Lees ook: Chipmachinefabrikant ASML wordt mogelijk gedwongen tot exportstop naar China

De Chinese president Xi Jinping heeft premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali gewaarschuwd voor het gevaar van het ‘ontkoppelen’ van de economieën van China en Europa, meldt de Chinese staatszender CCTV.

Europa wordt door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren. Volgens Xi is samenwerking juist belangrijk, ook op economisch gebied.

“We moeten de politisering van economische en handelszaken bestrijden”, zei Xi. De Chinese president wil dat daarmee “de stabiliteit van de wereldwijde industriële ketens en leveringsketens” wordt behouden.

De opmerkingen van Xi hebben vermoedelijk grotendeels betrekking op ASML. De chipmachinemaker heeft al geen vergunning om zijn allernieuwste chipmachines aan China te leveren, maar als het aan de VS ligt komt er ook een ban op de verkoop van minder geavanceerde apparaten die nodig zijn om chips te maken.

Hiertoe gaan Nederland en de VS naar verwachting deze maand in gesprek, zo meldde persbureau Bloomberg begin november op basis van gesprekken met ingewijden.

Rutte op zijn beurt stelde dat in het gesprek met Xi zaken als mensenrechten, klimaat en de oorlog in Oekraïne aan de orde kwamen. Xi zou zich daarbij hebben uitgesproken tegen het dreigen met kernwapens. Volgens Rutte is het "in tijden van oplopende geopolitieke spanningen" van belang in gesprek te blijven. Ook minister van Financiën Sigrid Kaag was aanwezig bij het gesprek met Xi.

De laatste ontmoeting van Rutte met Xi was in april 2018. Daarna kwam het er door de coronapandemie niet meer van. De premier spreekt op Bali een-op-een met meer regeringsleiders, onder anderen van Singapore, Zuid-Afrika en het gastland Indonesië. Na de G20 reist hij door naar Zuid-Korea voor een ontmoeting met president Yoon Suk-yeol.

LEES OOK: Xi Jinping verkozen voor derde termijn als leider van China: de machtigste man in de Volksrepubliek sinds Mao