• Nederland en de Verenigde Staten gaan naar verwachting in gesprek over een verdere beperking op de levering van chipmachines door ASML aan China.
  • Momenteel mag ASML zijn meest geavanceerde EUV-machines al niet aan China verkopen.
  • Het bedrijf uit Veldhoven kan momenteel andere producten nog wel gewoon verkopen, waarmee de leveringen van het bedrijf minder worden beperkt dan die van Amerikaanse concurrenten.
  • Lees ook: Hoekstra: Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht

Chipmachine-fabrikant ASML wordt mogelijk gedwongen tot een verdere exportstop naar China. Nederland en de Verenigde Staten gaan naar verwachting deze maand in gesprek over een beperking op de levering van chipmachines. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden.

Momenteel mag ASML zijn meest geavanceerde EUV-machines al niet aan China verkopen. Die worden voor het Veldhovense bedrijf steeds belangrijker. Zo kreeg ASML in het derde kwartaal voor 8,9 miljard euro aan bestellingen binnen. Daarvan bestond 3,8 miljard euro uit orders voor EUV-apparaten.

De verkoop van andere producten mag wel gewoon doorgaan, waarmee de leveringen van ASML minder worden beperkt dan die van Amerikaanse concurrenten.

Bij het aankomende overleg zouden de VS de druk op Nederland verder willen opvoeren om de export naar China vanuit ASML stop te zetten, al verwachten de bronnen niet dat er een overeenkomst zal worden bereikt. Zo heeft Nederland al eerder zijn zorgen geuit over strenge Amerikaanse exportverboden tegen China, vooral op het gebied van chiptechnologie. ASML is op dit gebied een belangrijke speler.

Volgens een van de ingewijden zou het gesprek deel uitmaken van een lopend bilateraal overleg, waarin ook gesproken wordt over andere onderwerpen aangaande de technologische samenwerkingen tussen de VS en Nederland.

Eerder meldden bronnen al aan Bloomberg dat Amerika in gesprek zou zijn met de Europese Unie om gezamenlijk op te trekken op het gebied van sancties tegen China.

LEES OOK: ASML zorgt bijna in z’n eentje voor exportboom naar Taiwan