• De Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus uitbrak, wil op 8 april de ‘lockdown’ beëindigen. Verkeer mag dan de stad weer in.
  • Elf miljoen mensen in Wuhan mogen sinds 23 januari hun huizen niet uit. Ze krijgen voedsel thuisbezorgd. De straten worden bewaakt door gewapende politiemensen.
  • De afsluiting van Wuhan is de strengste ter wereld. Internationaal wordt daarom gekeken of de maatregelen effectief zijn geweest bij het vertragen van de verspreiding van het coronavirus.
  • Sommige experts vrezen dat wanneer strikte maatregelen worden opgeheven het virus opnieuw de kop opsteekt.

De Chinese stad Wuhan maakt op 8 april een einde aan zijn alomvattende ‘lockdown’ om het coronavirus te bestrijden. De wereld wacht met spanning af wat er daarna gebeurt.

In een bericht op het sociale medium Weibo heeft de provincie Hubei, waar Wuhan ligt, verklaard dat beperkingen op verkeer van, naar en binnen de stad worden beëindigd. Mensen zullen daardoor in staat zijn zich door Wuhan en de provincie te bewegen.

Het markeert het einde van een intensieve afsluiting van 76 dagen, die op 23 januari begon toen het coronavirus door de stad en de provincie raasde.

Wuhan, waar het coronavirus in december uitbrak, is zwaar getroffen door het virus. De omvang van de lockdown van de stad is ongekend, zowel wat betreft maatregelen als de tijdsduur, en overtreft ruimschoots de regels die nu zijn afgekondigd in landen als Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en delen van de Verenigde Staten.

Wuhan on lockdown 13

Een verkoper levert op 27 februari vlees aan een klant in Wuhan. Foto: STR/AFP via Getty Images

Dit is een overzicht van de maatregelen die in Wuhan zijn afgekondigd:

Nu het officiële dodental en het bekende aantal gevallen van Covid-19 in Wuhan, de provincie Hubei en de rest van China blijft dalen, nemen ook de beperkingen in Wuhan af.

Afgelopen maandag zijn, vooruitlopend op de heropening op 8 april, een aantal openbaarvervoersdiensten en supermarkten weer opengegaan voor het publiek, meldt de staatsnieuwsorganisatie CGTN, en tijdens het weekend arriveerde een trein met duizend werknemers op het centraal station van de stad.

Sommige experts vrezen nu dat het virus door de opheffing van de maatregelen zal terugkeren.

Vrees voor een 'boemerang effect'

Ben Cowling, een epidemioloog aan de Universiteit van Hongkong die onderzoek doet naar de overdracht van influenza en beheersing van de ziekte, zei tegen Business Insider dat er twee manieren zijn waarop het virus weer kan opduiken als mensen uit hun huizen komen, terugkeren naar hun werk, hun kinderen naar school brengen en gaan winkelen.

  • Ten eerste kan een klein aantal inwoners dat in isolatie zat het virus nog steeds hebben wanneer de beperkingen worden opgeheven, zonder te weten dat ze ziek zijn. Die mensen kunnen het virus verspreiden en een nieuwe golf van besmettingen veroorzaken.
  • Ten tweede kunnen reizigers vanuit het buitenland het virus terugbrengen.

"Wat in Wuhan is gebeurd kan een stad meerdere keren overkomen," aldus Cowling tegen Business Insider. "Ze kunnen de stad een maand lang sluiten, maar als alles weer opengaat begint er weer een epidemie. Ik zie geen langetermijnplan voor deze plaatsen."

"Gaan ze het op een cyclische manier aanpakken? Elke drie maanden een maand dicht?" zei Cowling.

wuhan empty train station

Een passagier komt op 23 januari aan in een bijna verlaten treinstation, waar het anders erg druk zou zijn wegens het Chinese nieuwjaar. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

Verklaringen van de autoriteiten in Wuhan lijken er echter op te wijzen dat de afsluiting zijn doel heeft bereikt: de verspreiding van het virus te vertragen.

Begin februari meldde Wuhan elke dag duizenden nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus. Op 19 maart werden er voor het eerst sinds het begin van de uitbraak geen nieuwe gevallen gemeld, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een ander teken dat het ergste voor Wuhan achter de rug was, diende zich aan op 10 maart, toen de Chinese president Xi Jinping een bezoek bracht aan de stad.

Terwijl Wuhan de maatregelen opheft, betwijfelen sommigen of het virus echt weg is

Sommige plaatselijke functionarissen hebben de officiële cijfers echter in twijfel getrokken.

De nieuwsorganisatie Caixin citeerde maandag een anonieme functionaris bij de taakgroep voor de preventie en beheersing van infectieziekten in Wuhan. Die zei dat de stad nog steeds "enkele tot meer dan twaalf besmette personen zonder symptomen" ontdekt – mensen die zich niet ziek voelen maar die toch positief getest zijn op het coronavirus.

China meldde dinsdag 78 nieuwe gevallen van Covid-19, maar verklaarde dat het daarbij ging om geïmporteerde besmettingen, meldt Reuters. Taiwan, Singapore, Hongkong en Zuid-Korea hebben te maken met dezelfde trend.

hubei wuhan medical workers staff protective masks coronavirus covid 19 march 17 2020 GettyImages 1207502928

Medisch personeel van het nationale team voor medische noodhulp van China op 17 maart op de luchthaven Tianhe in Wuhan. Foto: Stringer/Getty Images

Inwoners van Wuhan zijn nog steeds bang, ondanks de versoepeling van de beperkingen. "Iedereen is heel voorzichtig", aldus Iris Yao, een 40-jarige inwoner van Wuhan, tegen The Guardian.

"Ik maak me zorgen dat er in Wuhan nog steeds veel besmette personen zonder symptomen zijn. Zodra iedereen weer aan het werk gaat, raakt iedereen besmet", zei een 26-jarige persoon die door The Guardian werd omschreven als Wang tegen de krant.

Sommige experts denken bovendien dat de autoriteiten kunnen liegen over de nieuwe aantallen doden.

"Na de cover-up in december en januari kunnen we de cijfers van de Chinese overheid eigenlijk niet vertrouwen zonder geloofwaardig en solide bewijsmateriaal ter controle", zei Ho-fung Hung, professor politieke economie aan Johns Hopkins University, tegen The Guardian.

Italian soldiers patrol downtown Milan, Italy, Sunday, March 22, 2020. Italian Premier Giuseppe Conte has told the nation he is tightening the lockdown to fight the rampaging spread of coronavirus, shutting down all production facilities except those that are

Italiaanse soldaten patrouilleren het centrum van Milaan op 22 maart. Foto: Associated Press

Tijdens de crisis rond het coronavirus heeft de regering een groot aantal critici het zwijgen opgelegd, onder wie journalisten en klokkenluider Li Wenliang, een arts in Wuhan die in februari is overleden.

Virale hashtags en berichten op sociale media met kritiek op de reactie van de Chinese autoriteiten op de epidemie zijn gecensureerd. Een nieuwe wet die begin maart is ingediend heeft de publicatie van berichten met kritiek op de autoriteiten op het internet strafbaar gesteld.

Al lang voor de epidemie stonden de Chinese regering en techbedrijven bekend om de verdraaiing van gegevens en strenge censuur met betrekking tot wat burgers kunnen zien.

"Ik geloof [de cijfers] niet", zei een inwoner van Wuhan tegen The Guardian. "Deze epidemie zal niet zo makkelijk verdwijnen."

Lees meer over het coronavirus: