• Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft in 2015 een belegging gedaan via het Kanaal-eiland Guernsey.
  • Het ging om een pensioenregeling van zijn voormalige werkgever, het adviesbureau McKinsey.
  • Afgelopen weekend bleek al dat Hoekstra voor hij minister werd jarenlang geld investeerde in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) had voor zijn aantreden in het kabinet ook een aanvullende pensioenregeling lopen via een investeringsfonds dat gevestigd is op Guernsey, een Kanaal-eiland dat bekendstaat om zijn extreem lage belastingtarieven. Het fonds was gelieerd aan zijn voormalige werkgever, het adviesbureau McKinsey.

Dat heeft Hoekstra gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Hij moest daar verantwoording afleggen over een belang dat hij voor zijn aantreden had in een bedrijf via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. De bewindsman besloot daarop in de Kamer “volledige openheid” te geven over zijn bezittingen.

Hoekstra zegt te hebben gekozen voor de pensioenvoorziening, omdat zijn toenmalige werkgever die aanbood. Hij benadrukt dat 30.000 voormalige collega’s wereldwijd daar gebruik van maken. Partners bij McKinsey mogen zelf niet beleggen in beursgenoteerde bedrijven, “juist om te voorkomen dat er belangenconflicten ontstaan”.

De CDA-leider gelooft ook niet dat de praktijk bij gewone pensioenfondsen wezenlijk anders was dan bij McKinsey. “Daar kom je ook allerlei belastingparadijzen in tegen.” Het laat volgens hem zien hoe zeer de tijdgeest de afgelopen jaren veranderd is.

Om partner te worden bij het consultancybureau, moest Hoekstra ook aandelen kopen in McKinsey. Die heeft hij verkocht voor hij aantrad als minister.

Belegging op de Britse Maagdeneilanden

De Kamer is uiterst kritisch op de belegging van Hoekstra in de startup die was gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. De CDA-leider had voor 30.000 euro aandelen in een brievenbusfirma die op zijn beurt aandeelhouder was van een safaribedrijf in Kenia en Tanzania.

Hoekstra zei op Twitter dat het een investering van 26.500 euro betrof, in een “startup voor ecotoerisme in Afrika van een vriend van mij.” Hij verkocht zijn belang in de brievenbusfirma in oktober 2017, een week voordat hij minister van Financiën werd.

Dat de investering via een brievenbusfirma op dat belastingparadijs verliep, "had ik ongetwijfeld kunnen weten", zei Hoekstra dinsdag in de Tweede Kamer. "Maar daar ben ik niet op aangeslagen. Ik weet ook niet of ik in 2009 daar de gevoeligheid van had onderkend", aldus de demissionaire minister.

Hoekstra benadrukte dat er in 2009, toen hij in het bedrijf Asilia stapte, minder maatschappelijke aandacht was voor belastingontwijking.

Dit weekeinde zei Hoekstra na publicaties over zijn belang dat hij zich niet had gerealiseerd dat het bedrijf daar was gevestigd. Tegenover de Kamer benadrukte Hoekstra dat hij zich "juridisch en fiscaal volledig aan de wet" heeft gehouden. Ook hield hij zich aan "alle regels die gelden en golden" voor bewindspersonen en Eerste Kamerleden (tussen 2011 en 2017 was Hoekstra senator voor het CDA).

Lees meer over Nederlandse politici: