• CDA-leider Wopke Hoekstra had een belang in een brievenbusfirma die investeerde in een safaribedrijf, voordat hij minister werd.
  • Dit blijkt uit de Pandora Papers, een serie gelekte financiële documenten over wereldleiders, miljardairs en politici.
  • Hoekstra zegt in een reactie dat hij niet wist dat het bedrijf waarin hij investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden, een bekend belastingparadijs.

CDA-leider Wopke Hoekstra had een belang in een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden voordat hij in 2017 minister van Financiën werd. Hoekstra had voor 30.000 euro aandelen in een brievenbusfirma die op zijn beurt aandeelhouder was van een safaribedrijf in Kenia en Tanzania.

Dat meldt onderzoeksplatform Investico, dat samen met het Financieele Dagblad en Trouw toegang heeft gekregen tot de zogenoemde Pandora Papers. Dit betreft een serie gelekte financiële documenten van wereldleiders, politici en miljardairs.

Hoekstra verkocht zijn belang in de brievenbusfirma in oktober 2017, een week voordat hij minister van Financiën werd. Volgens Investico is het belang niet gemeld aan de Tweede Kamer. Volgens Hoekstra is premier Mark Rutte tijdens de formatie van 2017 wel geïnformeerd over de belegging, zo geeft hij aan aldus Investico.

Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt wel zich altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering.

Hoekstra zegt op Twitter dat het een investering van 26.500 euro betrof, in een “start-up voor ecotoerisme in Afrika van een vriend van mij.” De aandelen verkocht hij voordat hij minister werd.

Volgens de bewindsman was zijn investering toen hij er afstand van deed 4.800 euro meer waard geworden, maar doneerde hij dat geld aan “een Nederlands goed doel ten behoeven van wetenschappelijk onderzoek naar kanker.”

Het FD meldt dat drie commissarissen van grote Nederlandse banken via dezelfde constructie als Hoekstra investeerden in het Afrikaanse safariproject. Het gaat om president-commissaris Ton de Swaan van ABN AMRO, en commissarissen Maarten Muller van Van Lanschot Kempen en Alexandra Schaapveld van Société Générale.

Pandora Papers: dossiers van onder meer Tony Blair

In een van de grootste lekken van financiële documenten ooit worden de verborgen rijkdom en geheime transacties van wereldleiders, politici en miljardairs blootgelegd. Dat meldt zondag onder meer de BBC.

Zo’n 35 huidige en voormalige wereldleiders, onder wie Tony Blair en koning Abdullah van Jordanië, komen voor in de dossiers van offshorebedrijven, tezamen de ‘Pandora Papers’ genaamd.

Zo onthullen de Pandora Papers, vernoemd naar de bekende doos vol verrassingen, dat koning Abdullah van Jordanië in het geheim Britse en Amerikaanse eigendommen heeft vergaard van ruim 81 miljoen euro, voornamelijk in onroerend goed.

Ze tonen ook hoe de Britse ex-premier Tony Blair en zijn vrouw meer dan 364.000 euro bespaarden toen ze via een offshore-bedrijf een kantoor ter waarde van 7,53 miljoen euro kochten.

Het lek brengt ook de Russische president Vladimir Poetin in verband met geheime activa in Monaco. Tevens laat het zien dat de Tsjechische premier Andrej Babis, die later deze week verkiezingen tegemoet gaat, een offshore investeringsmaatschappij bezit waarmee in Zuid-Frankrijk twee villa’s werden aangekocht ter waarde van 14 miljoen euro.

Bij veel van de transacties in de gelekte documenten is geen sprake van juridische overtredingen. Maar de documenten onthullen wel de eigenaren van 95.000 offshore-bedrijven achter die transacties. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en zijn familie zijn daar een voorbeeld van. Uit het onderzoek bleek dat de Aliyevs en hun naaste medewerkers in het geheim betrokken zijn geweest bij onroerendgoedtransacties in het Verenigd Koninkrijk met een waarde van meer dan 467 miljoen euro.

Andere onthullingen in de Pandora Papers betreffen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta, de Pakistaanse premier Imran Khan, inclusief ministers, en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Die laatste blijkt zijn belang in een geheim offshorebedrijf te hebben overgedragen vlak voordat hij de verkiezingen van 2019 won.

Het onderzoek van de dossiers is gevoerd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waaraan meer dan 650 onderzoeksjournalisten deelnemen. “Er is nog nooit iets van deze omvang geweest”, zei Fergus Shiel van de ICIJ tegen de BBC. “Het toont de realiteit van wat offshore-bedrijven kunnen bieden om mensen te helpen onbetrouwbaar geld te verbergen of belasting te ontwijken.”

Shiel voegde eraan toe: “Ze gebruiken die offshore-rekeningen, die offshore-trusts, om honderden miljoenen dollars aan onroerend goed in andere landen te kopen en om hun eigen families te verrijken, ten koste van hun burgers.”

De Pandora Papers passen in een reeks van lekken die de afgelopen zeven jaar openbaar werden, na de FinCen Files, de Paradise Papers, de Panama Papers en LuxLeaks. Verschillende internationale media, waaronder de BBC en The Washington Post, kregen toegang tot 12 miljoen documenten van 14 financiële dienstverleners in onder meer de Britse Maagdeneilanden, Panama, Belize, Cyprus, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Zwitserland.

LEES OOK: Hoekstra onderzoekt een algeheel verbod op trustkantoren die brievenbusfirma’s beheren – te vaak illegale activiteiten