Minister van Financiën Wopke Hoekstra is niet van plan partijleider te worden van het CDA.

CDA-leden stemmen begin volgende maand voor een lijsttrekker voor de volgende verkiezingen. Hoekstra gold als favoriet, maar hij concludeerde dat het “niets voor hem” is.

Sinds het vertrek van Sybrand Buma vorig jaar zit het CDA zonder officiële partijleider.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken worden genoemd om het stokje over te nemen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra doet geen gooi naar het lijsttrekkerschap van zijn partij, het CDA. Hij vindt zichzelf “meer een bestuurder dan een beroepspoliticus”, zegt de christendemocraat tegen De Telegraaf.

Hoekstra gold als een van de favorieten om de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Het CDA zit sinds het vertrek van Sybrand Buma vorig jaar zonder officiële partijleider. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) worden ook als kanshebbers genoemd.

Hoekstra zegt “voor de kerst eigenlijk al” te hebben geconcludeerd dat het partijleiderschap niets voor hem is. Hij bleef wel nog even dubben, maar gaf de partijtop al eerder te kennen dat “ze rekening moesten houden met dat ik het niet zou doen”.

Het lijkt erop dat Hoekstra sowieso niet op de kandidatenlijst wil voor de Tweede Kamer: “Dat ligt niet onmiddellijk voor de hand”, zegt hij tegen De Telegraaf.

"De baan die ik nu heb is de mooiste baan die ik ooit gehad heb", zegt Hoekstra over zijn ministerschap. "Het type rol dat ik nu heb is toch wat anders dan partijleider zijn van het CDA, met een volksvertegenwoordigende verantwoordelijkheid en met alles wat daarbij komt kijken. Een partijleider is iets anders dan een minister, verschillende rollen vragen andere dingen."

CDA-leden mogen begin volgende maand stemmen over een lijsttrekker voor de komende verkiezingen, kondigde de partijtop recent aan. Voorzitter Rutger Ploum liet bij de aankondiging al doorschemeren dat Hoekstra, De Jonge en Keijzer favoriet zijn. De andere kanshebbers moeten de komende tijd aangeven of zij wel een gooi doen naar het leiderschap van de partij.

Lees meer over de Nederlandse politiek: