De Nederlandse huizenmarkt gaat inmiddels aan ‘alle economische logica’ voorbij, zo stellen experts.

ABN AMRO gaat ondanks de coronacrisis niet langer uit van een daling van de huizenprijzen in 2021.

Door het grote tekort aan woningen en de lage hypotheekrente blijft de stemming positief.

Door het grote tekort aan woningen en de lage hypotheekrente blijft de stemming onder huizenkopers positief. Ondanks de coronacrisis gaat ABN AMRO daarom niet langer uit van een daling van de huizenprijzen in het komende jaar.

De bank is eerste grote geldverstrekker die niet meer uitgaat van een daling van de huizenprijzen in 2021. Onlangs pasten ook al de economen van Rabobank hun verwachting voor volgend jaar naar boven aan, van -2,9 naar -0,8 procent.

Het economisch bureau van ABN AMRO ging eerder dit jaar nog uit van een prijsdaling van 2 procent, maar die voorspelling is inmiddels bijgesteld naar 0 procent. Dat zegt woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN AMRO tegen De Telegraaf.

In diezelfde krant merken experts op dat de woningmarkt “de economische logica is ontstegen”. De terugval van de economie krijgt geen vat op de huizenmarkt.

'Alle verwachtingen bij het grofvuil'

De economische crisis door het coronavirus lijkt totaal geen vat te hebben op de woningmarkt, terwijl het tegenovergestelde logisch zou zijn. "Maar in deze periode zijn meer zaken de logica ontstegen", constateert econoom Bokeloh. "Het aantal faillissementen daalt ook. Dat zou je niet verwachten in zo’n crisis. Uiteindelijk kunnen alle verwachtingen nu bij het grofvuil."

Economen dachten in het voorjaar nog dat de coronacrisis grote gevolgen zou hebben voor de woningmarkt. "De economische consequenties van de lockdown en de beleidsreacties waren aanvankelijk niet goed te overzien", blikt Bokeloh terug. "Ik kan mij niet inbeelden wat er was gebeurd als de 1,3 miljoen mensen die door de NOW-regeling hun baan behielden op straat waren beland."

De gekte op de woningmarkt zou getemperd kunnen worden door een stijgende hypotheekrente en een ontslaggolf door de coronacrisis. Waar het laatste nog onzeker is, daar meent Bokeloh dat de hypotheekrente in 2021 nog "iets verder" omlaag kan als het rustig op de financiële markten blijft.

Lees meer over de woningmarkt: