Scheidingsadvocaten verwachten na de zomer een golf van ‘uitgestelde’ scheidingen, nu de lockdownmaatregelen in verband met het coronavirus zijn versoepeld.

Voor tweeverdieners met een gezamenlijke hypotheek kan een scheiding ingewikkeld uitpakken.

Als single is het een stuk lastiger om aan de bak te komen op de huizenmarkt.

Tijdens de lockdownperiode van de corona-uitbraak is het aantal scheidingen relatief beperkt gebleven, constateerden scheidingsadvocaten afgelopen maand. Tegelijk is de verwachting dat er een scheidingsgolf kan komen na de zomervakantie, als scholen weer naar een normaler regime gaan.

Voor tweeverdieners met een gezamenlijke hypotheek brengt scheiden vaak extra financiële complicaties mee. De risico’s op dit vlak zijn de laatste jaren alleen maar groter geworden, omdat zeker starters vaak alleen kunnen meedoen op de Nederlandse huizenmarkt als ze een (hogere) hypotheek nemen die gebaseerd is op twee inkomens.

De ironie wil dat het kabinet-Rutte tweeverdieners dit jaar nog eens extra wil bevoordelen door vanaf volgend jaar het tweede inkomen zwaarder te laten meetellen bij de maximale hypotheek. Daardoor kunnen tweeverdieners nog méér lenen dan nu al het geval is.

Lees ook: Kabinet wil dat tweeverdieners een hogere hypotheek kunnen nemen – tweede inkomen telt zwaarder, studieschuld weegt lichter

Hoe dominanter de tweeverdiener wordt op de hypotheekmarkt, des te belangrijker is het voor koppels die samen een huis kopen om naar scheidingsrisico's te kijken.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep noemt in de nieuwsbrief van deze week een aantal zaken rond de hypotheek die voor problemen kunnen zorgen als je uit elkaar gaat.


1. Eén van de partners blijft in het oude huis wonen: hypotheek op één inkomen

Als één van de voormalige partners wil achterblijven in woning die met een hypotheek is gefinancierd op basis van twee inkomens, dan moet die hypotheek ook op één inkomen kunnen rusten. Anders zal de geldverstrekker niet akkoord gaan met het oversluiten van de hypotheek op naam van één van beide (ex)-partners.


2. Eén van de partners blijft in het oude huis wonen: overwaarde moet worden afgekocht

Als één van de twee in de oude woning blijft, moet ook de overwaarde naar rato van het eigendom van de woning worden afgekocht. De vertrekkende partner heeft daar recht op.


3. Als single is het lastiger om een nieuwe woning te vinden.

Door de stijging van huizenprijzen in de afgelopen jaren hebben veel woningen overwaarde. Als een stel bij een scheiding besluit de oude woning te verkopen, kunnen ze in principe elk met hun deel van de opbrengst een ander huis kopen.

Maar zoals aangegeven: vooral voor éénverdieners onder de starters is het lastig om een geschikte woning te vinden. Met een hypotheek die gebaseerd is op één inkomen kun je op de huizenmarkt vaak niet goed op tegen rivaliserende kopers met méér financiële armslag.


LEES OOK: Uit elkaar? Deze 5 zaken worden vaak vergeten bij een scheiding en dat kan duur uitpakken