Op de Amsterdamse huizenmarkt is geen sprake van een zeepbel, concluderen drie economen in een nieuwe studie.

De onderzoekers vergeleken de prijzen van een huur- en koopwoning in de hoofdstad in de afgelopen 400 jaar. Door die te combineren met de rente konden ze de ‘fundamentele waarde’ van een woning bepalen.

De huizenprijzen lopen op dit moment niet uit de pas, concluderen de economen. De woningschaarste en lage rente stuwen de prijs van een Amsterdamse koopwoning.

De Amsterdamse woningmarkt is al enige jaren overspannen. Niet voor niets duikt de Nederlandse hoofdstad telkens op in internationale lijstjes met hoge huizenprijzen in steden.

Maar is er in Amsterdam ook sprake van een zeepbel die op springen staat? Of is de torenhoge waarde van woningen realistisch?

Dat laatste is het geval, concluderen onderzoekers donderdag in economenvakblad ESB. De huizenprijzen zijn zo hoog vanwege de woningschaarste en de lage rente.

En als je naar de huurprijzen kijkt, dan zijn de bedragen die je voor een Amsterdamse koopwoning neer moet tellen niet zo gek.

De prijzen van huur versus koop

De studie is gedaan door universitair docent Matthijs Korevaar van de Erasmus Universiteit en de hoogleraren Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam en Piet Eichholtz uit Maastricht.

Om te bepalen of je in Amsterdam op dit moment exorbitant veel betaalt voor een huis legden de drie onderzoekers de prijzen van koop- en huurwoningen vanaf 1620 naast elkaar. De huurprijs is een kwestie van vraag en aanbod, en geeft dus een reëel beeld van de kosten van een woning.

Ook keken de onderzoekers naar de rente. De combinatie van die informatie resulteerde in de 'fundamentele waarde' van een woning.

Geen zeepbel in Amsterdam

Wat blijkt? Die fundamentele waarde komt overeen met de huizenprijzen van de afgelopen jaren. Er is dus geen zeepbel in Amsterdam, aldus de studie.

"De huren zijn ook flink omhooggegaan", zegt onderzoeker Korevaar tegen het Financieele Dagblad. "Dat is niet zo gek, er zijn veel meer nieuwe banen bijgekomen dan huizen de laatste jaren, dus er is voor veel mensen geen huis."

De conclusies liggen in lijn met een steekproef die Business Insider onlangs deed. Daarbij is voor negen steden op een rij gezet hoeveel vierkante meters je gemiddeld krijgt bij huren en kopen.

In Amsterdam bleek het verschil in woonoppervlakte tussen kopen en huren relatief gering bij maandlasten van ongeveer 1.000 euro. In steden als Groningen en Eindhoven krijg je voor een koopwoning fors meer ruimte vergeleken met huren.

Lees meer over de huizenmarkt: