Door de lockdown tijdens de coronacrisis lijkt wonen op enige afstand van de drukke, grote steden aantrekkelijker geworden.

In het tweede kwartaal van dit jaar stegen huizenprijzen buiten de grote steden in de Randstad sneller, terwijl Amsterdam en Den Haag afkoelden.

Business Insider zocht uit wat je voor 5 ton krijgt als je een huis zoekt in rustige, middelgrote steden of een dorpse omgeving.

Een gevolg van de coronacrisis is dat er veel meer thuis wordt gewerkt. Dat, in combinatie met het feit dat de huizenprijzen in de grotere steden de pan uitrijzen, maakt middelgrote steden buiten de Randstad en het platteland in theorie aantrekkelijker.

Vraag is natuurlijk hoe groot de kloof is tussen droom en daad in dit geval. Volgens makelaarsclub NVM beleefden provincies als Gelderland, Drenthe en Friesland in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte stijging van kopers uit de Randstad, maar deze trend speelt al sinds 2013.

Laat onverlet dat als je naar de top tien van NVM-regio’s kijkt waar huizenprijzen van het eerste op het tweede kwartaal van 2020 het sterkst stegen, er toch veel landelijke gebieden bij zitten of steden zoals Almere, die veel ruimte bieden en wel in de buurt van Amsterdam liggen.

De top 10 van sterkste stijgers per NVM-regio ziet er als volgt uit wat betreft de procentuele stijging van de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal van 2020 vergeleken met het eerste kwartaal:

Lees ook op Business Insider

  • 10. Almere: 5,9%
  • 9. Duiven Westervoort: 6,1%
  • 8. Zuidoost-Groningen: 6,4%
  • 7. Zaanstreek: 6,6%
  • 6. Zuidwest-Drenthe: 7,7%
  • 5. Opsterland: 8,3%
  • 4. Ruurlo Eibergen: 8,3%
  • 3. Zuid-Friesland: 8,6%
  • 2. Grootegast en omgeving: 9,4%
  • 1. Noordoost-Groningen: 11,2%

Landelijker wonen, wég uit de drukke en dure stad, cashen op de overwaarde van je huis in de grote stad en de provincie in. Eindelijk een eigen werkkamer, balkon of tuin! Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Stel je woont in de Randstad, je besluit je biezen te pakken, je verkoopt je huis en hebt 5 ton voor de aankoop van een nieuwe woning. Wat krijg je dan voor moois in elk van bovengenoemde regio’s? Business Insider Nederland ging speuren op Funda.nl en selecteerde 10 mooie voorbeelden van huizen in regio’s waar prijzen nog aardig stijgen.


Almere – 500.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Voor 500.000 euro kosten koper ben je de gelukkige bezitter van deze twee-onder-één-kapper uit 1999 in Almere, de stad waar de huizenprijzen afgelopen kwartaal met bijna 6 stegen. Je moet dus snel zijn.

Twee woonlagen met vliering, een woonoppervlak van 129 vierkante meter, een perceeloppervlak van maar liefst 633 vierkante meter met achtertuin en stenen garage. Twee woonlagen, maar slechts drie kamers. Wel wat weinig, maar er is nog genoeg inpandige ruimte om een extra kamer bij te beunen. Geniet!


Duiven – 474.500 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Een vrijstaande semibungalow met bouwjaar 1978 van 172 vierkante meter. Wat je daarvoor krijgt?

5 kamers, 2 badkamers, 2 douches, 2 woonlagen. En dat alles levensloopbestendig. Nooit meer naar het verzorgingstehuis! En dat in een rustige woonwijk met vrij uitzicht en een tuin rondom. De perceeloppervlakte bedraagt 661 vierkante meter.


Ter Apel – 469.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Lastig om in Ter Apel iets van 500.000 euro te vinden. De duurste koopwoning die we konden vinden is deze. Een herenhuis uit 1910 aan het kanaal.

Voor 469.000 euro heb je dan 185 vierkante meter aan woonoppervlakte met 6 kamers, verdeeld over twee woonlagen en een zolder. Uiteraard zit daar een flinke hap tuin bij: een achtertuin van 65 meter diep en 20 meter breed. En dat aan het water, aan een rustige weg en in een bosrijke omgeving.

Wij zeggen: meteen doen. Van je 5 ton hou je dan 31.000 euro over om plezier te maken.


Zaandam – 500.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Voor een half miljoen heb je een vrijstaande eengezinswoning van 86 vierkante meter met een loods. Met een vloeroppervlak van 220 vierkante meter.

Ideaal, je werkt immers graag vanuit huis. Twee woonlagen, een zolder uit bouwjaar 1939. Degelijk, toen wisten ze immers wat bouwen was!


Hoogeveen – 475.000 euro

Hoogeveen in het Hoge Noorden. Groen en ruim opgezet op loopafstand van het centrum, ligt deze vrijstaande bungalow uit 1964. Let wel: inmiddels verkocht onder voorbehoud.

Het huis telt 182 vierkante meter aan woonoppervlakte, verdeeld over 5 slaapkamers, 2 badkamers en 2 woonlagen. Een verzorgde achtertuin met terras op het zuiden, een totaal perceeloppervlak van 720 vierkante meter.

Andere specs: een sfeervolle gashaard en vloerverwarming, een keuken met alle hedendaagse inbouwapparatuur.


Opsterland /Ter Wispel – 500.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Een eengezinswoning uit 1996 met een woonoppervlak van, jawel, 201 vierkante meter. Wat heb je daar voor?

Wel 6 slaapkamers en 2 badkamers verdeeld over 2 woonlagen. Een aangebouwde stenen garage, externe berging en een tuin rondom.

De totale perceeloppervlakte is 738 vierkante meter, waarmee de aanschaf van een enig tuingereedschap aan te raden is.


Ruurlo – 450.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Een volledig gerenoveerde voormalige rentmeesterwoning uit het jaar 1900 in het hart van het Gelderse Ruurlo. In de provincie en toch een beetje onder de mensen. En dat voor 450.000 euro kosten koper. Hou je 50.000 euro van je half miljoen over voor andere zaken.

Wat je, los van de dorpse gezelligheid, er allemaal bij krijgt? 5 kamers op 150 vierkante meter verdeeld over 2 woonlagen en een heuse kelder. Vrijstaande houten garage en een vrijstaande houten berging in een op het westen gelegen tuin van 49,5 meter diep en 16 meter breed.

Daar geef je geen kinderachtige kinderfeestjes!


Heerenveen – 500.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

In het Zuid-Friese Heerenveen koop je voor 5 ton een vrijstaande ruime bungalow uit 1976. Aan doorgaand water in een woonwijk. Op 215 vierkante meter heb je daarvoor 5 kamers in twee woonlagen en een tuin rondom op een perceel van 735 vierkante meter. Plus: een flinke parkeerplek op eigen terrein.

Nog wat specs voor de liefhebber: schuifpui naar achtertuin, een naar het schijnt schitterend uitzicht over het water, open keuken en parketvloer. Wij zijn bijna om.


Grootegast – 419.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Het was wat lastig om die 5 ton stuk te krijgen, maar Het Grote Genieten in Grootegast kan beginnen in dit vrijstaande woonhuis uit 2002, compleet met inpandige garage met carport, royale houten schuur en volledig omringd door water en slechts toegankelijk via één brug!

Verdeeld over 3 woonlagen van in totaal 152 vierkante meter tref je 5 kamers. Ook de tuin mag er wezen: 35 meter diep en 20 meter breed, daar kun je een redelijk balletje trappen. Zonnepanelen op het dak en helaas verkocht onder voorbehoud. Volgende keer beter.


Winschoten – 479.000 euro

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Hatsikidee: een woonboerderij van 305 vierkante meter uit 1908. En dan heb je 8 kamers en een sauna verdeeld over 2 woonlagen. Gelegen aan een rustige weg met een tuin rondom.

De zijtuin is 50 meter diep en 25 meter breed, je zou haast een robotgrasmaaier kunnen aanschaffen. Of een tuinman, je hebt immers 21.000 euro over. Uiteraard heb je een schuifpui naar de tuin.

Lees meer over de huizenmarkt: