Kiezen wáár je je tank vol gooit met benzine of diesel kan je veel geld schelen, zeker als je lange ritten met de auto voor de boeg hebt. Zoals de honderden kilometers die je aflegt op weg naar de wintersport.

De prijzen van benzine binnen Nederland lopen flink uiteen en hetzelfde geldt voor prijzen aan de pomp in Europa. Dat blijkt onderzoek van reviewsite Alstu.nl.

In het onderzoek voor zijn voor Nederland per provincie de veertig goedkoopste tankstations genomen om de prijzen te vergelijken. Dat geeft een evenwichtiger beeld van verschillen in het prijspeil tussen provincies. Toch loopt het prijsverschil per volle tank op tot zo’n 2 euro tussen de duurste en goedkoopste provincies.

De voordeligste provincies om benzine te tanken in Nederland zijn: Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe. In die provincies tank je bij goedkope pompstations voor ongeveer 1,58 euro per liter.

De duurste provincies om te tanken zijn: Flevoland met gemiddeld 1,622 euro per liter, Zeeland met 1,602 euro per liter en Utrecht met 1,60 euro per liter.

De duurste en goedkoopste provincie schelen dus 2,5 procent qua benzinekosten. Misschien speelt mee dat Flevoland en Zeeland relatief dunbevolkt zijn, er zijn daar ook minder tankstations.

Goedkope tankstations in Nederland

Maar staar je niet blind op de provincies. In Nederland kan je makkelijk geld besparen wanneer je niet bij een A-locatie tankt.

Lees ook op Business Insider

Onderstaande lijstje geeft steekproef van tankstations die de laagste Euro95-prijs rekenen. De ‘duurste’ van de goedkoopste 10 stations was Makro in Groningen met 1,563 per liter. Het allervoordeligst was Fieten Olie in Doetinchem met 1,539 per liter.

Tanken onderweg naar de wintersport

Alstu.nl keek ook naar de prijzen in Europa. Hieronder vind je de bevindingen op basis van de gemiddelde prijzen per liter in Europa per land.

Nederland is het duurste land in Europa wat betreft E95 benzine. Dus tank niet teveel voor je op pad gaat. Net over de grens kun je vaak voordeliger tanken.

Je ziet hier de prijs van een volle tank benzine (55 liter) en Nederland spant de kroon. Het scheelt ongeveer 31 euro op een volle tank (55 liter) wanneer je onderweg naar wintersport tankt in Luxemburg.

Luxemburg (gemiddelde prijs 1,20 euro per liter benzine) is het goedkoopste buurland om te tanken. Maar ook België, Frankrijk en Duitsland zijn stukken voordeliger dan Nederland.

Als je heen en teruggaat van wintersport  bespaar je al snel 60 euro door op heen- en terugreis in landen om ons heen te tanken. Je kunt met de zoekfunctie in de tabel hieronder landen selecteren.

Tot slot nog een paar algemene tips: tankstations naast de snelweg zijn vaak aanzienlijk duurder, dan tankstations aan binnenwegen. Tolwegen mijden kan ook helpen wanneer je op wintersport gaat.

Lees meer over wintersport: