De Nederlandse Ski Vereniging waarschuwt wintersporters voor georganiseerde bendes die het gemunt hebben op skimateriaal.

“Deze dieven gaan heel gericht te werk, vaak in mondaine ski-oorden, waar veel geoefende skiërs zijn”, zegt NSV-directeur Bert Romani tegen De Telegraaf. “De lokale politie kan op de pistes weinig uitrichten.”

De trend wordt bevestigd door verzekeraars, die het aantal claims van gedupeerden de afgelopen jaren hebben zien toenemen.

Ski’s, snowboards en ander materiaal kosten vaak honderden, zo niet duizenden euro’s. Vaak staan de ski’s in rekken onder aan de piste. De criminelen pakken ze gewoon mee en laden ze achter in een auto of busje.

Romani geeft enkele tips om diefstal tegen te gaan: houd je materiaal uit het zicht, koop een skislot met staalkabel om je ski’s vast te zetten of huur een kluis om ze in op te bergen.

Maar simpelste tip is misschien wel de beste: wissel een van de twee ski's uit met een reisgenoot en zet ze als ongelijk paar in de rekken. Zo is het voor dieven minder aantrekkelijk om ze te jatten.

LEES OOK: Skiën dicht bij huis: dit zijn de beste opties in Duitsland, België en Noord-Frankrijk

MIS OOK NIET: Indoor skiën in Nederland, België en Duitsland: dit zijn de beste overdekte pistes