Wat werden de broertjes Winklevoss uitgelachen in 2012 toen ze grote hoeveelheden bitcoin kochten.

Nadat ze een schikking hadden getroffen met Mark Zuckerberg die ze verweten met hun idee voor Facebook aan de haal te zijn gegaan, schaften de twee van Harvard afkomstige ondernemers destijds zo’n 120.000 bitcoins aan. Tegen de toentertijd lachwekkend lage koers van 10 dollar per stuk.

Maar nu is het lachen verstomd en zijn Cameron en Tyler Winklevoss niet langer het mikpunt van spot. In een interview met The New York Times bevestigde het duo dat ze hun bitcoins niet hebben verkocht toen de koers omhoog knalde.

Een bitcoin is woensdagochtend zo’n 17.300 dollar waard.

Volgens The New York Times bedraagt hun bitcoinfortuin nu een slordige 1,3 miljard dollar. “We hebben al die spot en hoon omgezet in zuurstof en wind mee”, aldus Tyler Winklevoss in The New York Times.

Bitcoin wallet goed beveiligen

Zo'n enorm fortuin, dat moet je goed beveiligen tegen hackers. Want voor je het weet gaan hackers met jouw zuurverdiende cryptomiljoenen aan de haal, zoals afgelopen maand gebeurde bij een bedrijf dat bitcoins delft.

Als je bitcoin koopt, moet je ze ergens veilig opslaan. Dat kan in een digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Een bitcoinportemonnee heeft een publieke en een privésleutel. Daarbij moet je niet denken aan een stuk metaal. Het is een reeks van tientallen letters en cijfers die zelfs met alle rekenkracht van de wereld heel moeilijk te raden is.

De publieke sleutel is een digitaal adres waar mensen bitcoin naartoe kunnen sturen. Zie het als een soort brievenbus: iedereen kan er iets ingooien, maar alleen jij kunt bij de inhoud. Daarvoor heb je de geheime sleutel nodig. Daarmee toon je aan dat jij de bezitter bent van de bitcoin in de brievenbus en kun je ze weer verzenden.

Het is dus geen probleem om het publieke adres van je bitcoin wallet met anderen te delen, maar houd de privésleutel altijd geheim. Als kwaadwillenden die in handen krijgen, kunnen ze de bitcoin in jouw portemonnee versturen naar hun eigen wallets.

Papieren wallet

De Winklevoss-tweeling bewaart de geheime sleutel offline. Ze hebben de reeks getallen en cijfers op papier geprint, dat in stukken geknipt, in enveloppen gestopt en die bij verschillende banken in bewaring gegeven.

"Als een envelop wordt gestolen, dan heeft de dief niet de volledige sleutel", schrijft The New York Times.

De broertjes Winklevoss zeggen eenzelfde systeem te gebruiken voor Gemini, het door hen opgezette bitcoinplatform dat in New York geregistreerd staat en dat bankiers en handelaren bedient.

En dat is maar goed ook. Als het fortuin van de tweeling wordt gestolen, zijn alleen zij de dupe. Als dieven inbreken op hun handelsplatform, dan zijn er een hele hoop boze cryptobeleggers.

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

MIS OOK NIET: Bitcoin cash ontploft nadat Coinbase de cryptomunt toevoegt