De koers van bitcoin cash, het kleine broertje van bitcoin, is met meer dan 50 procent gestegen. De munt piekte in de nacht van dinsdag op woensdag op 3.609 dollar, de hoogste koers ooit voor bitcoin cash.

Op Coinbase’s GDAX-platform steeg de prijs zelfs boven de 8.000 dollar per munt.

De plotseling stijging komt nadat Coinbase, een van de grootste handelsplatforms in cryptovaluta, dinsdagavond aankondigde de handel in de cryptomunt toe te staan op zijn platform.

Maar vier uur later legde Coinbase de handel alweer stil. In de uren voor de aankondiging steeg de koers van bitcoin cash namelijk al flink. En dat vindt CEO Brian Armstrong verdacht. Hij wil onderzoeken of werknemers van Coinbase of partnerbedrijven hebben gehandeld met voorkennis.

“Met het oog op de prijsstijging die aan de aankondiging vooraf ging, zullen we de zaak onderzoeken”, zei hij. “Mocht het zo zijn dat een van onze medewerkers of partners zich – hetzij direct, hetzij indirect – niet aan onze regels houden, dan aarzel ik niet om diegene te ontslaan en gepaste juridische stappen te nemen.”

Handel in bitcoin cash stilgelegd

De plotse prijsstijging ligt Coinbase zwaar op de maag. Vier uur nadat het bedrijf aankondigde bitcoin cash toe te laten op het eigen platform, zei Coinbase de handel in bitcoin cash tot woensdag stil te leggen.

"Een update voor onze klanten die in bitcoin cash handelen: verzenden en ontvangen werkt gewoon", aldus het bedrijf in een tweet. "Kopen en verkopen op coinbase.com en in onze mobiele app zijn weer toegankelijk voor al onze klanten zodra GDAX weer voldoende liquiditeit heeft. We verwachten dat dit morgen gebeurt."

Coinbase zei in een blogpost dat het de handel heeft stilgelegd vanwege "significante volatiliteit".

Net als de bitcoin cash piekten ook de handelsvolumes in andere cryptomunten tot boven de 49 miljard dollar in totaal, aldus CoinMarketCap. Coinbase ondervond al verschillende keren problemen met dergelijke grote volumes en functioneerde daardoor niet optimaal.

Op 12 december legde de onderneming de handel in litecoin en ethereum stil toen beide cryptomunten tot recordhoogten stegen.

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

MIS OOK NIET: Deze Limburger verkoopt niet alleen zijn huis, maar al zijn bezittingen voor bitcoin