Een doorsnee gezin gaat naar de Blokker, Hema of Ikea voor een nieuw servies, maar daar kun je als koning natuurlijk niet mee aankomen bij een staatsbanket. Daarom heeft de Dienst Koninklijk Huis voor 1,4 miljoen euro aan nieuwe borden en glazen aangeschaft.

In het financiële jaarverslag van het Koninklijk Huis (pdf) staat op pagina ineens de volgende passage:

“Daarnaast is € 1,4 miljoen uitgegeven voor de aanschaf en vervanging van inventarisgoederen die verband houden met staatsbezoeken en officiële ontvangsten. De inventarisgoederen worden door de Dienst van het Koninklijk Huis gebruikt bij bezoeken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, Corps Diplomatique en Internationale Organisaties.”

Een nogal vage omschrijving. Dus vroeg RTL Nieuws aan een woordvoerder van het Koninklijk Huis waar het miljoenenbedrag precies aan uit is gegeven. Het blijkt om serviesgoed te gaan.

Het servies dat op dit moment in de kasten van paleis Noordeinde staat, is al veertig jaar oud. Er zijn inmiddels zoveel borden gesneuveld dat er over enkele jaren bij een staatsbanket niet meer genoeg zijn om chic te kunnen tafelen. Daarom is de Dienst Koninklijk Huis het servies aan het vervangen. Waarom dat 1,4 miljoen euro moet kosten, is niet bekend.