Een klassieke misser: vier zakenmannen op Wall Street bestelden bij een restaurant in New York een fles wijn van 2.000 dollar en kregen per ongeluk een wijntje van 18 dollar.

Resultaat: ze merkten niets. Eén van de zakenlui prees de goedkope wijn zelfs om z’n zuiverheid.

De winnaars: een stel in hetzelfde restaurant dat, zonder dat ze het wisten, een wijn van 2.000 dollar kreeg uitgeschonken.

Een ongelukkige verwisseling in het op de Franse keuken georiënteerde restaurant Balthazar in hartje Manhattan: vier zakenmannen bestelden een fles Mouton Rothschild uit 1989 van 2.000 dollar… en kregen per abuis een Pinot van 18 dollar, zo meldt wijnsite Decanter.

Beide wijnen werden uitgeschonken in identieke karaffen, dus niet direct vanuit de fles, legt eigenaar Keith McNally van het New Yorkse restaurant uit op Instagram.

De fles van 2.000 dollar was de duurste op het menu. De vier zakenmannen die op Wall Street werken, merkten echter niets toen ze het wijntje van 18 dollar proefden. Volgens McNally prees één van de vier zelfs de “zuiverheid” van de wijn.

Intussen kreeg een stel aan een andere tafel dat de wijn van 18 dollar had besteld de Mouton Rothschild van 2.000 dollar zonder dat ze het doorhadden.

McNally schrijft dat hij met een dilemma zat toen hij de fout ontdekte. De restauranteigenaar besloot dat het stel dat per ongeluk de dure wijn had gekregen die gewoon mocht opdrinken. Het restaurant kon het zich niet veroorloven de uitgeschonken wijn weer terug te nemen.

Toen het koppel hoorde dat ze een wijn van 2.000 dollar aan het drinken waren, reageerden ze uitgelaten. "Ze zeiden dat het klonk als een kaart uit Monopoly: 'De bank heeft een vergissing gemaakt in uw voordeel. U ontvangt...' Helaas kostte het mij geld, niet de bank", aldus McNally.

Blind wijn herkennen is ook voor experts lastig

Het is overigens bekend dat het notoir lastig is om wijnen blind te beoordelen.

Begin deze eeuw deed de Franse promovendus Frédéric Brochet een inmiddels legendarisch experiment waarbij hij een witte wijn rood liet kleuren en blind liet proeven door 54 wijnexperts.

Wat bleek? Iedereen beoordeelde de wijn alsof het een rode wijn was.

Het onderzoek van Brochet maakte ook duidelijk hoe je brein je voor de gek kan houden, waarbij visuele stimuli ervoor kunnen zorgen dat je gevoel voor smaak en geur zich laat misleiden.

Lees meer over restaurants en topkoks: