Als een analist aanraadt om een aandeel te kopen, kan het weleens raadzaam zijn om precies het tegenovergestelde te doen.

Aanbevelingen van analisten zijn met name van waarde voor contraire beleggers. Dat concludeert website Barron’s op basis van de koopadviezen van Wall Street in het eerste kwartaal van het jaar.

De 50 meest aanbevolen aandelen opgenomen in de S&P 500 lieten in die periode een gemiddelde daling zien van 2,8 procent, terwijl de index met 0,8 procent steeg.

De aandelen waar analisten het minst over waren te spreken, kwamen tot de beste prestaties. Zij stegen 4,3 tot 7,8 procent.

Dat komt volgens Barron’s omdat analistenadviezen veelal weerspiegelen wat de markt eigenlijk al weet. Hun adviezen hebben daarom weinig voorspellende waarde en reflecteren vooral op de prestaties uit het verleden.

Dat het verleden niet altijd een goede weerspiegeling van de toekomst geeft, blijkt uit een berekening die Barron’s maakte. Na de aandelen van bedrijven met het hoogste dividendrendement was de best presterende aandelengroep in het eerste kwartaal van dit jaar namelijk die van de slechtst presterende aandelen van 2015.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl