• Masterstudent Computer Science Haico Dorenbos heeft een algoritme gemaakt dat voorspelt wie de Mol is in Wie is de Mol?
  • Zijn ‘Moldel’ doet op basis van vijf variabelen een voorspelling.
  • Wil je weten wie volgens het algoritme de Mol is? Lees dan de laatste alinea van dit artikel.

Wie is de Mol? Die vraag stellen miljoenen volgers van het populaire tv-programma zichzelf elk weekend.

Een slim algoritme weet waarschijnlijk nu al het antwoord. Het ‘Moldel’ van masterstudent Computer Science Haico Dorenbos van de Universiteit Twente voorspelt op basis van vijf variabelen welke deelnemer de Mol is.

Wie de uitkomst voor het huidige seizoen niet wil weten, kan beter niet tot de laatste alinea doorlezen.

In het programma probeert een groep bekende Nederlanders door opdrachten uit te voeren zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot. Eén deelnemer probeert dit juist te dwarsbomen. Het is aan de anderen om deze saboteur te ontmaskeren.

Gaandeweg vallen spelers die op het verkeerde paard hebben gewed af. Uiteindelijk is er één winnaar en wordt onthuld wie de Mol is. De kijker krijgt tijdens de afleveringen ook niet te zien wie de Mol is.

Algoritme kijkt naar vijf variabelen

Dorenbos kwam op het idee voor zijn algoritme toen hij zelf naar het tv-programma keek, samen met zijn broer.

“We waren beiden overtuigd van wie de Mol zou zijn, maar onze Mollen vielen al snel af”, legt hij uit. “Ik vroeg me toen af of een algoritme de uitkomst zou kunnen bepalen.”

Lees ook op Business Insider

Het ‘Moldel’ kijkt naar vijf variabelen. Zo houdt het bij hoe de kandidaten die afvallen vragen over degene die zij verdenken hebben beantwoord. Een andere factor zijn jokers en vrijstellingen, die de Mol gemiddeld minder vaak inzet.

Hoe vaak spelers in beeld komen speelt ook een rol: “De Mol blijkt namelijk significant minder in beeld te komen tijdens de eerste vijf afleveringen.”

Verder kijkt het algoritme naar factoren buiten het spel. Op basis van Wikipedia-gegevens wordt een soort profiel aangemaakt met eigenschappen van de spelers.

Twee deelnemers aan Wie is de Mol hebben een grote kans om de Mol te zijn

Tot slot kijkt het model naar social media van de deelnemers. Daarop kan bewijs te vinden zijn dat aantoont dat ze niet aanwezig waren bij de gehele opnameperiode.

“Het Moldel neemt misschien wat kijkplezier weg en sommige fans vinden dit te ver gaan”, erkent Dorenbos. “Maar ik wil hiermee aantonen waartoe algoritmes in 2021 in staat zijn.”

De maker zegt dat zijn Moldel goed werkte bij eerdere seizoenen. In de finale pikt het de Mol er sowieso altijd uit, maar meestal lukt het eerder. Op basis van de eerste zes afleveringen van het huidige seizoen geeft het algoritme nog twee spelers een grote kans: Marije Knevel is favoriet met 50 procent, Splinter Chabot staat op 40 procent.

Lees meer over Wie is de Mol?: