Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol gaat op 11 januari van start. En niemand minder dan Miljuschka Witzenhausen, de nicht van topcrimineel Willem Holleeder, is een van de kandidaten.

Witzenhausen heeft een verleden als model, als vj bij TMF en als actrice in de soapserie Onderweg naar Morgen. Tegenwoordig is ze regelmatig te zien als culinair deskundige bij RTL Boulevard en op 24Kitchen.

De andere kandidaten van Wie is de Mol zijn presentatrice Anita Witzier, voormalig profvoetballer Nathan Rutjes, actrice Jaike Belfor, zanger Rob Dekay, modeontwerper Claes Iversen, cabaretier Johan Goossens, acteur Buddy Vedder, SBS-presentatrice Leonie ter Braak en actrice Tina de Bruin. Maar Witzenhausen is wat ons betreft veruit de boeiendste.

Dit zijn 6 opmerkelijke dingen die je moet weten over de nu 34-jarige Miljuschka Lola Witzenhausen.


Haar oom is de beruchte topcrimineel Willem Holleeder: “Ik kijk dertig keer vaker over mijn schouder dan een ander.”

Miljuschka Witzenhausen is de enige dochter van Astrid Holleeder, die vreest voor haar leven omdat ze heeft getuigd tegen haar broer Willem Holleeder en de bestseller Judas over hem heeft geschreven.

Ook Miljuschka leeft onder constante dreiging, vertelde ze in een interview met de Volkskrant eerder dit jaar: “Ik vind het leven heel mooi, hecht er veel waarde aan en wil er graag zo lang mogelijk voor mijn kinderen zijn. Dus ik kijk dertig keer vaker over mijn schouder dan een ander en overweeg zorgvuldig alles wat ik in de buitenwereld doe.”

Lees ook op Business Insider

Aan het begin van haar carrière wist niemand dat Miljuschka de nicht was van Willem Holleeder en dat werd dat ook zorgvuldig geheim gehouden, zegt moeder Astrid in datzelfde dubbel-interview in de Volkskrant: “Ik ben ervan overtuigd dat Miljuschka geen kans had gemaakt in de tv-wereld als ze toen hadden geweten dat zij een Holleeder is. Daarom zwegen wij er allemaal over.”

Later onthulde RTL Boulevard, het programma waar ze tegenwoordig voor werkt, dat ze familie is van de topcrimineel.


Miljuschka haalde haar vwo-diploma aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam

Vossius Gymnasium

Miljuschka bracht haar middelbare schooltijd door op het populaire Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid waar ze in 2004 haar vwo-diploma behaalde. Er hebben veel bekende Nederlanders op het Vossius gezeten, onder wie schrijver Arnon Grunberg, tv-kok Joop Braakhekke en columniste Aaf Brandt Corstius.

Na de middelbare school studeerde Miljuschka Witzenhausen eerst twee jaar rechten, alvorens ze in de modellenwereld en later op televisie belandde.


Ze verwierf voor het eerst landelijke bekendheid als vj bij muziekzender TMF

Miljuschka Witzenhauzen ging in 2005 aan de slag als vj bij muziekzender TMF. Daar presenteerde ze meerdere programma’s, waaronder Re-Action, de Dag Top 5 en de TMF Awards. Ze werd een echt TMF-babe en was erg populair bij jongeren.

Tegenwoordig is ze een vast gezicht bij RTL.


Ze noemt haar vader ‘een lamlul’

Haar vader Jaap Witzenhausen is kunsthandelaar, maar was ook bedrijfsleider van een bordeel dat eigendom was van Cor van Hout. Die ontvoerde in 1983 Freddy Heineken samen met haar oom Willem Holleeder en werd later mogelijk in opdracht van hem geliquideerd.

Toen Miljuschka elf was, verliet haar vader Jaap het gezin: “Mijn vader is een lamlul”, schreef ze daar eerder dit jaar over in een column voor het tijdschrift Flair. “Het deed pijn. Ik denk dat het zelfvertrouwen van ieder kind een knauw krijgt als de helft van zijn genen van de ene dag op de andere in rook opgaat.”

Maar haar voorliefde voor lekker eten heeft Miljuschka wel van hem, want hij kookte toen zij kind was de sterren van de hemel: “Door hem heb ik smaken leren ontdekken.”


Miljuschka Witzenhausen heeft zich ontwikkeld tot echte ‘foodie’

Vanaf haar jonge jaren speelde koken een belangrijke rol in haar leven, maar na de geboorte van haar zoon heeft Miljuschka haar passie voor de keuken herontdekt. “Eten is ademen. Een eerste levensbehoefte. Maar ook een manier om emoties te uiten, herinneringen te creëren en te communiceren”, zegt ze daarover op de website van 24Kitchen.

Ze treedt nu veelvuldig op als culinair deskundige bij RTL Boulevard, presenteert bij 24Kitchen en schrijft kookboeken. Ook presenteerde ze in 2017 samen met Martijn Krabbé het programma Topchef Academy op RTL 5 en nam ze samen met onder meer topkok Sergio Herman plaats in de jury van het RTL-programma Superstar Chef.


Net geen finalist in Dance Dance Dance en volgend jaar te zien in Wie is de Mol?

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De voorstelling begint. #widm #wieisdemol #widm20

Een bericht gedeeld door Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros) op

Haar culinaire partner London Joy werd in 2018 ook haar danspartner in het RTL-programma Dance Dance Dance. Het koppel werd vlak voor de finale uitgeschakeld.

Vanaf begin volgend jaar is Miljuschka Witzenhausen samen met presentatrice Anita Witzier, voormalig profvoetballer Nathan Rutjes, actrice Jaike Belfor, zanger Rob Dekay, modeontwerper Claes Iversen, cabaretier Johan Goossens, acteur Buddy Vedder, SBS-presentatrice Leonie ter Braak en actrice Tina de Bruin te zien in het populaire programma Wie is de Mol? van AVROTROS.

Lees meer over Wie is de Mol?: