In het winterseizoen kruipt Nederland op zondagavond weer massaal voor de buis voor Heel Holland Bakt. Met uiteraard Robèrt van Beckhoven.

Het kookprogramma is al aan z’n zesde seizoen toe, maar heeft al die jaren niet aan populariteit ingeboet. Van Beckhoven, vast onderdeel van het programmameubilair, koos met samen culinair publiciste Janny van der Heijden tijdens de finale van zondag 3 februari de 29-jarige Anna uit tot meesterbakker en winnaar van het seizoen van 2019.

Heel Holland Bakt is niet het enige programma waarin de goedmoedige Oisterwijker zijn opwachting maakt. Zijn status van BN’er heeft een extra zetje gekregen door Van Beckhovens deelname aan het populaire spelprogramma Wie is de Mol? in het seizoen van 2019.

Op zaterdag 2 februari was Van Beckhoven de verliezende kandidaat die het spelprogramma moest verlaten. Maar de publieke waardering voor zijn adembenemende staaltje abseilen in Colombia was groot.

Het is een duidelijk teken dat de banketbakker zes jaar na zijn tv-debuut bij het kinderprogramma de Cup Cake Cup is uitgegroeid tot onbetwiste BN’er – immers een officieuze voorwaarde om aan het avonturenprogramma Wie is de Mol? deel te nemen.

Maar zijn BN'er-status daargelaten, kan Van Beckhoven sowieso terugblikken op een mooie carrière: naast gecertificeerd Meester Boulanger én Meester Patissier is hij auteur van meerdere boeken.

Verder heeft Van Beckhoven een vaste column in het Brabants Dagblad en oogst de culinaire theatervoorstelling waarmee hij momenteel door Nederland toert, lovende kritieken. Bovendien opent hij binnenkort een eigen kiosk in versmarkt Fresh! in Leidschendam.

Dit is hoe Robèrt van Beckhoven vanuit de keuken van zijn vader wist op te klimmen tot de gebakjeskoning van Nederland.


Van Beckhoven krijgt het bakkersvak met de paplepel ingegoten, van zijn opa én zijn vader.

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Robèrt van Beckhoven wordt op 11 juli 1961 geboren te Oisterwijk, als jongste telg uit een echt bakkersgeslacht.

Opa Kees begint in 1927 een bakkerij in het Noord-Brabantse Oisterwijk. Samen met zijn broertje neemt oudste zoon Jan - de vader van Robèrt - de bakkerij later over. Daar bakken ze op traditionele wijze brood, koek en banket.


De jonge Robèrt is vaak in de bakkerij te vinden, maar niet altijd vrijwillig.

Voor de jonge Robèrt, met vijf broers en zussen, is het allerminst vanzelfsprekend dat hij de boedel overneemt. Evenals de rest van het gezin draagt hij zijn steentje bij, maar zijn takenpakket bestaat vooral uit afwassen en schrobben.

Maar wanneer er een banketbakker ziek wordt, grijpt Robèrt zijn kans: hij mag vruchtenvlaaitjes maken en besluit daarvoor kiwi als ingrediënt uit te proberen, op dat moment nog een ongebruikelijke keuze. Het experiment slaagt en Robèrt ontdekt zijn liefde voor banketbakken. Zijn vader leert hem de fijne kneepjes van het vak.


Hij besluit zich op het vak te storten. Na het halen van zijn bakkersopleiding, gaat hij aan de slag bij een banketbakker in Knokke en toont direct zijn talent.

Zijn voorliefde voor banketbakken drijft Van Beckhoven naar de vakschool in Wageningen. Daar heeft hij het niet makkelijk, vertelt hij op zijn website. "Ik wilde wel graag brood bakken en taartjes maken, maar theorielessen waren toen niet aan mij besteed. Maar zonder kennis kom je nergens en uiteindelijk heb ik toch de opleiding afgerond."

Na het behalen van zijn diploma, trekt hij de grens over richting België en gaat hij aan de slag bij bakkerij Lucas in Knokke. Het is een leerzame periode, niet alleen in positieve zin: hij ziet collega's "die tussen vier muren sterven". Een schrikbeeld.

Robèrt van Beckhoven besluit het anders te gaan doen: hij zoekt inspiratie in Costa Rica en doet in de VS mee aan bakwedstrijden. Dat Robèrt een buitengewoon talent is, wordt al snel duidelijk. In 1980 wordt hij Nederlands jeugdkampioen broodbakken.


Na die eerste jaren keert hij terug op het oude nest om de bakkerij van zijn familie over te nemen.

Als Robèrt de eerste tien jaar van het bakkersbestaan achter de rug heeft, keert hij terug naar Oisterwijk om daar in 1989 de bakkerij over te nemen van vader Jan, die met pensioen gaat.


Hij gaat goed van start: zijn baksels vallen al snel nationaal én internationaal in de prijzen.

In 1995 en 1996 wint hij de eerste prijs in de patisseriewedstrijd Nederland-België. In 1996 richtte hij samen met Meester Patissier Rudolph van Veen het Nederlands Patisserie Team op.

In 1999 wint hij zilver op de Salon Culinaire Mondial in Basel in de categorie desserts.


In de jaren die volgen, richt Van Beckhoven zich dan ook op het verder laten groeien van de bakkerij. In 2004 verhuist hij van het centrum van Oisterwijk naar een industrieterrein om de productie op te schalen.

Op het industrieterrein groeit het bedrijf door. Het lukt Van Beckhoven om leverancier van de Efteling te worden. Dat vindt hij zelf een hele eer. "Het streven en de visie van de Efteling is in één woord samen te vatten: betovering. Er is toch niets mooiers dan dit terug te laten komen in iets tastbaars voor de bezoekers? Het is natuurlijk geweldig als je als patissier met die gedachte producten mag maken!", zegt hij in een interview.

Toch is zijn vader niet blij met de keuze voor het industrieterrein. "Hij was toch teleurgesteld", zegt Van Beckhoven tegen de Volkskrant. "Mijn vader vond [de verhuizing] jammer. De bakker was weg uit het dorpsbeeld. Dat ging natuurlijk ook om status. Wat moest hij zeggen als de mensen bij Albert Heijn vroegen waarom zijn zoon niet meer in het dorp zat? Terwijl: de zaken gingen op het industrieterrein heel goed. Maar dat zag hij niet."


Van Beckhoven wil zichzelf blijven verbeteren. In 2010 lukt het hem om de titel Meester Patissier te halen.

Robèrt Van Beckhoven krijgt samen met Rudolph van Veen als eerste de titel Meester Patissier. Ze moeten daarvoor een intensief selectietraject doorlopen en een zwaar examen doen, dus Van Beckhoven is er ongelofelijk blij mee. "Het was een hele opgave", zegt hij over het examen.

Toch zou hij ook andere aanraden om ervoor op te gaan. "Daar hoef ik niet lang over na te denken. Het kost wel veel tijd en energie maar het is heerlijk om jezelf zo uit te dagen en jezelf te verbeteren. Ik heb er veel van geleerd om weer even helemaal terug te gaan naar mijn eigen basis."


In 2012 maakt Van Beckhoven zijn tv-debuut in het Zapp-programma de Cup Cake Cup. Hij leert hij kinderen de beginselen van de cupcakekunst.

Het programma wordt vanaf 2012 iedere kerstvakantie uitgezonden op NPO 3, waardoor Van Beckhoven een hoop tv-ervaring opdoet.


Robèrt Van Beckhoven blijft dan ook niet onopgemerkt. Tv-kijkers lopen met hem weg, wat hem in 2013 een plekje als jurylid in het succesvolle programma Heel Holland Bakt oplevert.

Toch zegt de omroep MAX dat ze Robèrt Van Beckhoven niet hebben gevonden door de Cup Cake Cup. "Ze zeggen bij MAX dat ze me gewoon gegoogeld hebben", zegt Van Beckhoven tegen de NCRV.

"Bij Heel Holland Bakt waren ze ervan onder de indruk dat ik zelf ook aan veel wedstrijden heb meegedaan. En qua leeftijd pas ik goed bij het programma, ik ben nog een jonge MAX, zal ik maar zeggen."


Als jurylid probeert hij het vooral vriendelijk aan te pakken. Hij blijft aardig tegen de kandidaten, wil ze niet onder druk zetten. Dat heeft te maken met zijn eigen verleden, zegt hij.

"Ik weet hoe zwaar de wedstrijd is", zegt hij tegen de NCRV. "Moet ik deelnemers dan helemaal over de rooie helpen? Mensen staan onder enorme druk, dan heeft het toch geen zin om ze nog eens een keer uit te kafferen. Maar toegegeven, ik doorzie snel wie goed is. Zodra iemand aan de slag gaat, zie ik of het een echte bakker is of niet."


Het succes smaakt hem goed en in 2014 schrijft Van Beckhoven zijn eerste boek: 'Meesterlijk brood'. Hij wil er mensen brood mee leren bakken vanaf de basis.

Dat hij juist brood uitkiest om zijn boek over te schrijven, is niet zo gek. Als de Volkskrant hem vraagt om te kiezen tussen brood of banket, zegt hij dat zijn hart bij brood ligt.

"Voor mij is het een levensbehoefte en ik vind het gewoon ontzettend lekker - ja, goed brood dan, hè. Mensen vragen mij vaak om een recept, maar die hebben het niet begrepen. Het bakken van brood gaat op gevoel."


In datzelfde jaar opent hij een nieuwe winkel in Oisterwijk, op een groot industrieel terrein met oude panden. Het concept is bijzonder: hij bouwt een soort open keuken en richt zijn bakkerij heel anders in dan bakkers normaal gesproken doen.

"Het terrein is nog in ontwikkeling", zegt Van Beckhoven over zijn nieuwe locatie tegen de NCRV. "Er zitten verschillende ambachtelijke bedrijfjes en er komen ook huizen. Dit is voor mij de plek waar ik mijn visie kan neerzetten."

Het pand is heel anders ingericht dan dat van de traditionele bakker. "Ik zeg altijd dat de meeste bakkerswinkels verkeerd gebouwd zijn: aan de voorkant zit de winkel, de bakkerij aan de achterkant en boven woont het gezin. Klanten kunnen niets zien van wat wij als bakkers doen. Dat moet anders, we moeten open zijn. Als bakker moet je laten zien wie je bent. Daarom lopen onze klanten als ze hier komen dóór de bakkerij naar de winkel. Door grote ramen kunnen ze zien hoe het brood en banket gemaakt wordt."


Maar daar blijft het niet bij. Als kers op de taart besluit Robèrt van Beckhoven ook buiten zijn geboortedorp actief te worden. Hij wil nog een kiosk en open bakkerij openen in Leidschendam.

In 2019 opent de open bakkerij van 800 vierkante meter in Fresh!, een versmarkt. Zijn vrouw Pirjo de Winkel, die ook algemeen directeur is, is er heel blij mee. "Wij zien hier een uitgelezen kans om de Randstad kennis te laten maken met onze producten", zegt ze tegen de vakuitgave Bakkerswereld.

Van Beckhoven vult aan: "We zijn de afgelopen jaren meerdere malen benaderd om iets op een andere locatie te doen. Dat voelde nooit goed, omdat we geloven in ons concept zoals we dat in Oisterwijk hebben neergezet. We willen mensen laten zien, proeven en vertellen wat we doen. Dit was de eerste keer dat we het gevoel hadden dat we dat ook kunnen doen. Daar zijn we trots op en we hebben zin in deze stap!"


Toch kent het succes van Van Beckhoven ook zijn keerzijde: doordat hij zo veel met gebakjes bezig is, moet hij ontzettend goed op zijn gewicht letten. "Ik ben in mijn leven al 1500 kilo afgevallen en 1510 kilo aangekomen", zegt hij. "Als ik niet uitkijk, heb ik zo een hele taart op."

Tegen Privé vertelt Van Beckhoven dat hij maar niet onder de negentig kilo komt, deels door Heel Holland Bakt. "In het begin gingen we helemaal los", zegt hij. De juryleden anticipeerden daar zelfs op door niet te lunchen. "Nu zitten we in een modus dat we eerst een gezonde lunch nemen. Het proeven blijft nu bij een hapje."


In 2018 stapt Van Beckhoven wederom uit zijn comfortzone. Hij gaat het theater in, met een eigen show waarin hij het publiek meeneemt. Van Beckhoven en zijn vrouw hebben veel originele ideeën voor de show, maar die blijken niet haalbaar.

In 2018 benadert een theaterproducent Robèrt Van Beckhoven en zijn vrouw voor een eventuele voorstelling. Zij zijn meteen enthousiast, ook omdat ze er al eens eerder over na hebben gedacht. Robèrts vrouw heeft meteen al een duidelijk idee wat ze wil met de show: ze wil het over ondernemen hebben. "Het verhaal van een familiebedrijf is zo gaaf om te vertellen!", schrijft ze.

Met de producent besluiten ze dat ze er geen traditionele theatervoorstelling van willen maken. "Het idee ontstond om de gasten te ontvangen zoals je thuis ook je gasten ontvangt: aan tafel. In dit geval zou Robèrt dus niet alleen staan, maar het publiek uitnodigen om plaats te nemen aan tafel."

Maar dat blijkt lastig. "Tijdens de generale repetitie bleek hoe moeilijk we het onszelf hebben gemaakt. Op zestig meter filmdoek wordt de gast meegenomen in het verhaal. Maar elk theater heeft een ander podium, dus hoe zet je die doeken neer? Die puzzel bleek zo'n uitdaging dat de generale niet doorging en we het publiek hebben moeten afbellen."

Een nieuwe try-out is na een aantal aanpassingen wel een succes. In oktober 2018 gaat de voorstelling in première en hij krijgt meteen lovende kritieken.


Terwijl hij bezig is met de voorbereidingen van de voorstelling, gebeurt er iets ingrijpends: zijn vader overlijdt.

De vader van Robèrt van Beckhoven overleed afgelopen september en werd 91 jaar oud. Twee dagen voor zijn overlijden, was Van Beckhoven nog druk met het uitzoeken van foto's voor zijn theatershow, onder andere van de winkel van zijn ouders en van zijn vader in de bakkerij, schrijft het Brabants Dagblad.

"Het is jammer dat ik hem niet meer kan laten zien wat het uiteindelijk wordt", zegt Van Beckhoven erover.


Maar Van Beckhoven laat zich niet tegenhouden en blijft doorwerken. Vanaf begin 2019 is hij te zien in een programma dat helemaal niets met bakken te maken heeft: Wie is de Mol?

Hij vindt het geweldig dat hij mee mag doen, zegt hij op de website van het programma. "Ik heb er echt heel veel zin in. Je ziet het programma op tv en dan denk je: zou ik zulke mooie uitzichten zien en zulke opdrachten krijgen?"

Toch ziet hij ook zijn eigen valkuilen. "Waar ik tegenop zie, is dat ik zo fanatiek in het spelletje kruip dat ik mijn omgeving niet meer zie. Daar moet ik voor waken."

In de uitzending van 2 februari 2019 blijkt Van Beckhoven de kandidaat te zijn die afvalt. De overblijvers zijn natuurlijk blij dat er een concurrent minder is, maar pinken toch ook een traantje weg, omdat Van Beckhoven een echt sfeermaker is in de groep. En presentator Rik van de Westelaken bedankt Robèrt toch ook even voor zijn culinaire bijdragen achter de schermen.


LEES OOK: In deze 129 Nederlandse restaurants zónder Michelinster kun je uitstekend eten