• Het Amsterdamse internetbedrijf WeTransfer is met banken in gesprek over een beursgang, zeggen ingewijden tegen de Britse nieuwszender Sky.
  • WeTransfer werd in 2009 opgericht door Bas Beerens, Rinke Visser en blogger Nalden. Het bedrijf specialiseert zich in het delen van grote bestanden online.
  • WeTransfer is naar eigen zeggen al sinds 2013 winstgevend. In 2018 liet topman Gordon Willoughby al weten naar de beurs te willen.
  • WeTransfer heeft naar verluidt geprofiteerd van het vele thuiswerken door de coronacrisis. Maandelijks maken ruim 60 miljoen mensen gebruik van de dienst.

Bestandenverstuurdienst WeTransfer praat met banken over een beursgang, meldt de Britse nieuwszender Sky News. Waarschijnlijk wil het bedrijf een notering aan de beurs in Amsterdam.

WeTransfer werd in 2009 opgericht door Bas Beerens, Rinke Visser en blogger Nalden (echte naam Ronald Hans). Het idee is ontstaan bij marketingbureau Oy Communications, dat Beerens in 1997 oprichtte. Om koerierskosten te besparen ontwikkelde hij zelf een tool om grote videobestanden gemakkelijk en snel te versturen naar klanten. Daaruit is WeTransfer geboren.

Met WeTransfer kunnen gebruikers kosteloos bestanden versturen die te groot zijn om te mailen. Je hoeft je daarvoor niet te registreren en je kunt bestanden verzenden tot een capaciteit van 2 gigabyte.

Het bleek een razend succes. Inmiddels verzenden ruim 60 miljoen gebruikers elke maand zo’n 1,5 miljard bestanden via de dienst. De betaalde versie met meer opties kost 12 euro per maand.

De deelservice is de afgelopen jaren verder uitgebreid met meer diensten gericht op de creatieve industrie. Zo nam WeTransfer de teken- en presentatie-apps Paper en Paste over en lanceerde het zelf de mobiele app Collect om digitale knipselmappen te maken.

WeTransfer profiteert van de coronacrisis

In 2015 nam investeerder Highland Europe een minderheidsbelang voor 25 miljoen dollar, destijds zo'n 22 miljoen euro. In 2019 verkocht het voor nog eens 35 miljoen euro aan aandelen. WeTransfer is naar eigen zeggen al sinds 2013 winstgevend.

WeTransfer heeft naar verluidt geprofiteerd van het vele thuiswerken door de coronacrisis. Het Amsterdamse bedrijf liet al in 2018 weten binnen enkele jaren naar de beurs te willen. Topman Gordon Willoughby gaf toen aan beleggers van het eerste uur de kans te willen geven hun belang te verzilveren.

Daarnaast wil WeTransfer met andere diensten voor de creatieve sector blijven groeien. Ten slotte moet WeTransfer ook groter worden in de Verenigde Staten, aangezien dat land 's werelds grootste markt voor onlineadvertenties is, zei Willoughby destijds.

WeTransfer was niet direct beschikbaar voor commentaar.

Lees meer: