Werner Vogels is sinds 2005 de rechterhand van Jeff Bezos, de oprichter van internetreus Amazon en de rijkste man ter wereld. De inmiddels 61-jarige Nederlander is de hoogste technische baas van Amazon en de enige die naast Bezos publiekelijk uit naam van het Amerikaanse bedrijf mag spreken.

Dat deed hij bijvoorbeeld donderdag tijdens zijn keynote op een groot Amazon-evenement in Las Vegas. Op de slotdag van AWS Re:invent gaf Vogels zijn visie op ontwikkelingen in de techsector.

Hij plaatste vraagtekens bij Industrie 4.0, de trend dat alles op basis van data geautomatiseerd wordt, schrijft Computable in een verslag van zijn anderhalf uur durende toespraak. “We staan daar nog ver van verwijderd”, aldus Vogels. Hij relativeerde de boel dus.

Dat wordt al duidelijk bij zijn opkomst. Eerst verschijnt een video op het scherm waarin een creative director aan Vogels vraagt welk T-shirt hij aandoet. “Als we dat weten, kunnen we daar flink wat van inslaan.”

Vogels heeft lak aan dergelijke marketingpraat, blijkt als hij het podium oploopt. De geboren Ermeloër draagt een zwart T-shirt met een opdruk van Osdorp Posse, de Amsterdamse rapgroep van voorman Def P die in 2009 stopte.

Osdorp Posse was eind jaren tachtig de eerste Nederlandstalige rapgroep. In twintig jaar tijd bracht de formatie vijftien albums uit en scoorde de groep een top-10-hit met de single Origineel Amsterdams.

Veel Amerikanen zullen zich achter hun hoofd hebben gekrabd. Osdorp wie? Dat blijkt ook uit een blik op Google Trends. Voor de zoekterm 'osdorp posse' is ineens een piek in de Verenigde Staten op 5 december rond 17.00 uur, de tijd dat Vogels zijn keynote hield. Misschien dat Def P en Osdorp Posse de microfoon nog eens op kunnen pakken voor een tour door de VS.

 

Bekijk de keynote van Werner Vogels hieronder terug:

Lees meer over Amazon: