Door de coronapandemie letten werkgevers bij het aannemen van nieuwe mensen sterker op kwaliteiten als flexibiliteit en communicatievaardigheden.

Voor veel banen geldt dat salarisverschillen per functie sterk samenhangen met ervaring en specifieke vaardigheden.

Recruitment-specialist Robert Half geeft een aantal concrete salarisvoorbeelden voor financiële en administratieve functies.

De coronapandemie zorgt ervoor dat werkgevers vanwege de hoge vlucht die thuiswerken heeft genomen, sterker letten op specifieke kwaliteiten als ze nieuwe mensen aannemen. Flexibiliteit, creativiteit en een communicatieve instelling worden extra gewaardeerd.

Dat stelt HR- en recruitmentspecialist Robert Half in zijn onlangs verschenen salarisgids voor 2021.

Wat de salarisontwikkeling betreft rekenen veel Nederlandse werkgevers volgens Robert Half in 2021 op een vrij vlakke ontwikkeling. Ervaring en specifieke vaardigheden zijn voor veel beroepen de belangrijkste onderscheidende indicatoren om een bepaald salaris te krijgen.

Robert Half benadrukt verschillen in kennis en ervaring in zijn salarisgids met een trapsgewijze indeling: hoe hoger op de ladder, des te belangrijker zijn de kwaliteiten en ervaring die iemand meebrengt.

Als je werknemers op een rij zet in een reeks die van 0 naar 100 loopt, krijg je zogenoemde 'percentiel punten'. Voor respectievelijk de vijfentwintigste, de vijftigste (mediaan), de vijfenzeventigste en de vijfennegentigste werknemer gelden dan de volgende kenmerken:

  • 25e percentiel: persoon heeft relatief weinig ervaring voor de functie en is bezig relevante vaardigheden te ontwikkelen.
  • 50e percentiel (mediaan): persoon heeft gemiddelde ervaring en het gros van de benodigde vaardigheden.
  • 75e percentiel: persoon heeft bovengemiddelde ervaring en bijna alle benodigde vaardigheden, met gespecialiseerde diploma's.
  • 95e percentiel: persoon heeft uitzonderlijke vaardigheden en ervaring, vaak meer dan noodzakelijk, met speciale diploma's.

Hieronder volgt dan een lijstje van bruto salarissen op de Nederlandse arbeidsmarkt voor enkele financiële en administratieve functies waarop Robert Half deze indeling toepast. Handig voor sollicitanten én HR-afdelingen.

Te zien is dat het nogal verschilt in hoeverre er doorgroeimogelijkheden zitten in een functie. Zo kan een boekhouder opklimmen van een startersrol met een jaarsalaris van ongeveer 34.000 euro tot een zeer ervaren en kundige professional met een jaarsalaris van ruim 56.000 euro, een verschil van 67 procent.

Aan de top kan een jonge chief financial officer (cfo) met 145.000 euro salaris doorgroeien naar een door de wol geverfde financieel directeur met ongeveer 242.000 euro salaris, eveneens een plus van 67 procent.

Bij sommige administratieve functies zijn de groeiperspectieven beduidend minder. Een beginnende receptionist zit op ongeveer 25.000 euro, een super ervaren receptionist op 30.000 euro. Dat is een verschil van 22 procent.

Dit maakt meteen ook duidelijk: voor sommige banen geldt dat als je écht meer wilt verdienen, omscholen naar een andere baan meer oplevert dan doorgroeien in dezelfde functie.

LEES OOK: De best betaalde startersbaan in de financiële sector levert in Nederland €65.000 op – elders in Europa verdien je meer