Door de coronacrisis en de uitdagingen rond thuiswerken was er in het laatste kwartaal van 2020 nog meer vraag naar IT-personeel.

Ondanks dat stagneerden de salarissen voor IT’ers, een trend die naar verwachting in 2021 voortduurt.

In de crisis kijken bedrijven kritischer naar beloningen, al zijn ze op bepaalde gebieden, zoals kunstmatige intelligentie, nog wel bereid veel te investeren.

Door de coronapandemie en de uitdagingen rond thuiswerken stonden bedrijven in het laatste kwartaal nog meer te springen om IT-personeel dan een jaar eerder. Ondanks dat stagneerden de salarissen voor IT’ers.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Salary Survey van recruitmentorganisatie Robert Walters.

In het tweede kwartaal van 2020 beleefde het aantal vacatures nog een flinke dip. Er stonden toen 14 procent vacatures minder open dan een jaar eerder.

Maar in het laatste kwartaal van vorig jaar stonden er bijna 28.904 vacatures voor hoogopgeleide IT’ers open, iets meer dan de 27.545 in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De coronapandemie heeft de noodzaak van een goede IT-afdeling en IT-infrastructuur nog maar eens benadrukt, zegt recruitmentconsultant Lars Spaans van Robert Walters in een persverklaring.

Veel moest halsoverkop gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden, dat bevorderde het herstel van de sector na een aanvankelijke klap.

De crisis had toch al minder effect op de gevolgen voor IT-professionals omdat er al jarenlang sprake is van een tekort aan IT-personeel. “Zelfs al valt een aantal vacatures permanent weg, dan is de vraag nog altijd groter dan het aanbod", aldus Spaans.

In 2020 zijn vraag en aanbod wel dichterbij elkaar komen te liggen dan anders, constateert Robert Walters. “Enerzijds lag de vraag naar nieuwe IT-werknemers gedurende het jaar lager. Anderzijds was er meer aanbod, omdat professionals die voor de crisis als zzp’er werkten ervoor openstonden om in vaste dienst te treden", legt Spaans uit.

IT'ers wisselen minder snel van baan

Bedrijven moeten wel nog steeds hun beste beentje voorzetten om IT'ers aan te trekken. Want volgens Spaans wisselen ze door de pandemie minder snel van baan.  

“De afgelopen tien jaar kon je binnen IT de overstap altijd wel wagen. Als er iets misging had je zo weer een baan. Nu zie ik dat professionals voorzichtiger zijn. Ze staan bijvoorbeeld wel open voor een switch, maar dan alleen als ze direct een vast contract krijgen.”

Of bedrijven ook bereid zijn om aan bepaalde salariswensen te voldoen, moet blijken. In 2020 stagneerden de salarissen binnen de IT-sector en Robert Walters verwacht dat die trend zich in 2021 voortzet.

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat bedrijven kritischer naar beloningen kijken. Dat neemt niet weg dat ze nog steeds bereid zijn op bepaalde gebieden veel te investeren, bijvoorbeeld in kunstmatige intelligentie.

Lees meer: