Voormalig centralebankpresident Nout Wellink wil zich niet mengen in de discussie over het toezicht op Rabobank in de tijd dat handelaren daar sjoemelden met de vaststelling van de Liborrente.

Dat liet hij donderdag weten tijdens een interview op BNR Nieuwsradio.

,,Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Hij gaat over de verantwoording voor het verleden”’, liet Wellink weten. ,,Ik ga op dat vlak geen achterhoedegevecht voeren. Ik hoop dat men ooit los van emoties wat uitgebalanceerder gaat kijken naar wat er gebeurd is.”

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaf eerder deze week tegenover RTL Z aan dat DNB eerder in actie had kunnen komen in de Liborfraude. Die deed zich voor in de periode dat Wellink de leiding had over DNB.

Lessen fraude Rabobank

De les die Dijsselbloem hieruit trekt is dat als een buitenlandse toezichthouder een Nederlandse bank ,,op de korrel heeft”, DNB dan onmiddellijk ook zelf moet kijken wat er aan de hand is. DNB is het daar mee eens. De rol van DNB hoeft van de minister verder niet onderzocht te worden. ,,Het is duidelijk waarom bepaalde stappen zijn gezet.”

Dijsselbloem herhaalde dat wat hem betreft serieus bekeken moet worden of bij Rabobank ontslagen fraudeurs alsnog strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Hij ontkende dat hij het Openbaar Ministerie onder druk heeft gezet dat te doen of er bij de Rabobank op aan heeft gedrongen om aangifte te doen. Wel is de Rabotop op de hoogte van zijn standpunt. Dat het OM stelt dat het geen aanmoediging van de minister nodig heeft, vindt hij ,,een geruststellende gedachte”.

Lees ook:

Lees ook op Business Insider

Politiek wil stokje steken voor fiscale aftrekbaarheid boete

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl