Ruim de helft van de jongeren verdient in de zomer wat extra’s. Er bestaan wel de nodige misverstanden over vakantiewerk. Arbeidsrechtadvocaat Sonia Beedie, van het gerenommeerde advocatenkantoor Pellicaan Advocaten, legt in een serie uit waar je op moet letten.

Deel 1 ging over het arbeidscontract en deel 2 over vakantie en doorbetaling bij ziekte. In deel 3 nemen we de belangrijkste arboregels onder de loep.

Let op de leeftijd

Welk werk een scholier mag doen en hoeveel uren hij of zij mag werken, hangt af van de leeftijd. Zo is werk in een fabriek voor 13- en 14-jarigen nog niet toegestaan en mogen zij ook niet op zondag, vroeg in de ochtend (voor 7 uur) en ’s avonds na 19 uur aan de slag. Ook moet er altijd een volwassene bij zijn die toezicht houdt.
Daarna worden de mogelijkheden steeds verder verruimd. Vanaf 16 jaar mag een jongere bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk, zoals werken met gevaarlijke stoffen (zoals bestrijdingsmiddelen) of in een lawaaiige omgeving. De belangrijkste regels vind je hier.

Check dus of de geplande werkzaamheden, het aantal uren en de aard van de werkzaamheden zijn toegestaan bij de leeftijd van de vakantiekracht. Anders riskeer je een forse boete (zie verderop).

Het minimumloon is overigens per 1 juli iets verhoogd. De actuele bedragen vind je hier.

Nog geen 16? Ouders moeten toestemming geven

Een minderjarige mag vanaf 13 jaar werken. Minderjarigen van zestien jaar en ouder mogen zelfstandig een arbeidsovereenkomst aangaan. Heeft een jongere deze leeftijd nog niet bereikt, dan moeten zijn of haar ouders toestemming geven om de arbeidsovereenkomst aan te gaan, vertelt Beedie. De arbeidsovereenkomst niet door de ouders te worden ondertekend.

Die toestemming hoeft overigens niet expliciet te worden gegeven. "Een minderjarige tussen 13 en 16 jaar kan zelfstandig een arbeidsovereenkomst aangaan zonder toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordigers, indien de wettelijke vertegenwoordigers binnen een maand na het aangaan van de arbeidsovereenkomst geen beroep doen op de onbekwaamheid van de minderjarige om de arbeidsovereenkomst aan te gaan", zegt Beedie. "In dat geval wordt de vakantiekracht geacht de toestemming van de wettelijke vertegenwoordigers te hebben verkregen."

Doen de ouders echter wèl binnen een maand een beroep op de onbekwaamheid van de minderjarige om een arbeidsovereenkomst aan te gaan, dan kan de overeenkomst worden vernietigd.

Arboregels overtreden: zware sancties

De Inspectie SWZ kan bij een overtreding van de Arbowet verschillende sancties opleggen. Wel moet in beginsel eerst een schriftelijke waarschuwing worden gegeven voordat er een boete wordt uitgedeeld aan de werkgever.

De overtredingen zijn volgens Beedie ingedeeld in strafbare feiten, ernstige overtredingen, zware overtredingen, overtredingen waar zonder waarschuwing direct een boete op volgt en overige overtredingen.

De inspectie kan de volgende sancties opleggen:
- Eisen dat je de Arbowet nakomt;
- Een bevel doen dat je het werk moet stilleggen;
- Een bestuurlijke boete opleggen;
- Overgaan tot strafrechtelijke vervolging.
Dit laatste kan gebeuren als je handelingen verricht waardoor er sprake is van  levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers ontstaat of te verwachten is.

Boetes

De omvang van een boete hangt af van het soort en de ernst van de overtreding en de omvang en verwijtbaarheid van jou als werkgever.

Volgens Beedie onderscheidt de wet verschillende boetes:
- boetes van de eerste categorie: voor minder ernstige risico’s, zoals het niet naleven van administratieve voorschriften
- boetes van de tweede categorie: voor ernstige risico’s, zoals het blootstellen aan gevaarlijke stoffen.

De boetebedragen lopen uiteen van 340 tot maar liefst 13.500 euro.

Arbeidstijdenwet

Voor een overtreding van de arbeidstijdenwet kun je een boete krijgen van minimaal 200 euro tot maximaal 10.000 euro.