Prince Roger Nelson liet bij zijn dood op 21 april dit jaar geen testament na. Maar dat is niet de enige reden waarom het bijzonder lastig wordt om een waarde op het erfgoed van Prince te plakken.

Popgenie Prince was in vele dingen eigenzinnig. Zo ook bij het regelen van zijn nalatenschap. Daar heeft hij namelijk niets aan gedaan, zo meldden Amerikaanse media woensdag.

Uit deze week vrijgegeven documenten blijkt dat Tyka Nelson, de zus van Prince, heeft aangegeven dat er geen testament is. Daarmee is er ook geen executeur aangewezen voor het beheer van de nalatenschap van Prince.

Erfgenamen Prince

De op 57-jarige leeftijd overleden popster heeft diverse potentiële erfgenamen. Forbes noemt naast zijn zus Tyka, ook halfbroers John, Alfred en Omar en halfzussen Norrine en Sharon. Maar wie waarop aanspraak kan maken, is vooralsnog onduidelijk.

Bij gebrek aan een benoemde executeur is het aan de Amerikaanse rechter om iemand te benoemen die de verdeling van de nalatenschap op zich neemt.

Waardering nalatenschap

Wat Prince als dode popster waard is, blijft voorlopig gissen. Maar zeker is dat juristen van de erfgenamen aan de ene kant, en vertegenwoordigers van de Amerikaanse belastingdienst de confrontatie zullen aangaan, signaleert zakenkrant The Wall Street Journal.

Toen poplegende Michael Jackson dood ging gaven de beheerders van zijn nalatenschap aanvankelijk aan dat de waarde daarvan ongeveer 7 miljoen dollar zou zijn. De Amerikaanse belastingdienst kwam met een ander getal op de proppen: 1 miljard dollar.

Verdienpotentieel dode popster

Net als bij Jackson moeten in het geval van Prince diverse zaken gewaardeerd worden: zijn vastgoedbezittingen, toekomstige royalties van zijn muziek, de waarde van nog niet uitgegeven materiaal en de toekomstige waarde van zijn naam en beeldmerk.

Maar dat is volgens de WSJ niet het lastigste. Ingewikkeld is vooral dat de Amerikaanse belastingdienst zich moet baseren op een schatting van het winstpotentieel van het erfgoed voor een 'koper' op de dag dat Prince stierf.

Hierbij komen vragen op als: wat zou een koper betalen voor toekomstige merchandising van Prince-artikelen of de rechten van een biografische film?

De zakenkrant merkt ook op dat de tijdswaarde van het erfgoed van Prince meetelt. En die is vermoedelijk behoorlijk hoog. Prince stierf immers relatief jong op 57-jarige leeftijd (al is dat voor een popster niet heel bijzonder: zie hier). Dit betekent dat hij veel fans heeft die nog decennia beschikbaar zijn voor Prince-bestedingen.

De erven van Prince hebben nog negen maanden om een eerste schatting te geven voor de waarde van diens erfgoed. Als de Amerikaanse fiscus daarover twijfelt, heeft de belastingdienst drie jaar de tijd om beroep aan te tekenen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl