Een kat is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij blockchaintechnologie. Maar om katten draait het juist wel in de nieuwste digitale rage: CryptoKitties.

Een kleurrijke, schattige blockchaingame waarin spelers hun eigen unieke CryptoKitties kunnen kopen, verkopen en fokken.

Als gebruikers hun digitale huisdier laten paren met een andere ‘CryptoKat’ – er zijn zowel mannetjes- als vrouwtjeskatten – krijgen ze een dier dat de genen van beide combineert.

Spelers kunnen hun eigen CryptoKitties fokken, of andere spelers betalen om met hun kat te fokken. In het spel wordt betaald met ether, de valuta van het blockchain-applicatieplatform Ethereum.

Tot dusverre blijken deze virtuele katjes een gewild item.

cryptokitties 2

Bron: Cryptokitties

CryptoKitties is bedoeld om aan te tonen wat er allemaal kan met blockchaintechnologie. Door een kattenspel te ontwikkelen, komen mensen ermee in aanraking en raken ze er vertrouwd mee.

Sinds de lancering van de game, op 28 november, hebben 180.000 spelers zich al aangemeld, weet The New York Times. Samen gaven ze al voor zo'n 20 miljoen dollar aan ether uit aan de virtuele beesten. Volgens CNBC ging de duurste digitale kat weg voor meer dan een ton.

Een anonieme programmeur zei tegen The Verge dat zijn CryptoKitties hem al een virtuele winst van 42.000 dollar hebben opgeleverd. Een ether is op dit moment meer dan 800 dollar waard.

De kans dat ether daadwerkelijk een betaalmiddel wordt, acht de mede-oprichter van CryptoKitties, Marck Flavelle, klein. "Het vertegenwoordigt een waarde, maar je kunt er geen kop koffie mee kopen. Maar voor een paar dollar kun je nu wel een digitale kat aanschaffen", zei hij tegen The New York Times.

De belangstelling voor CryptoKitties zorgt desalniettemin voor een probleem. Door de populariteit is het aantal transacties op de ethereumblockchain, het digitale register waarop alle transacties met cryptomunt ether worden vastgelegd, enorm toegenomen. Dat heeft tot gevolg dat de transactiesnelheid van het platform fors is gedaald, wat voor een blockchain een groot nadeel is.

Vooralsnog zijn de CryptoKitties hip and happening. "We dachten: mensen willen katten", zei Flavelle tegen The New York Times. "We hadden het idee dat het een spel zou zijn wat langzaam zou groeien, wellicht in een aantal maanden. Maar het gaat verschrikkelijk snel."

LEES OOK: Ethereum-bedenker dreigt met vertrek als de cryptogemeenschap niet snel volwassen wordt