Superbelegger Warren Buffett figureert al jaren op lijstjes van de rijkste mensen ter wereld, maar dat geldt niet voor Charley Munger, zijn medebestuurder bij investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Waar Buffett naar schatting een vermogen heeft van 116 miljard dollar (en daarmee tot de 10 rijkste mensen ter wereld behoort), komt Munger niet verder dan een ‘schamele’ 2,5 miljard dollar. Dat is ongeveer 2 procent van de rijkdom van Buffett.

Uit bij de Amerikaanse toezichthouder SEC gedeponeerde documenten blijkt dat Munger begin deze maand in totaal 4.033 Classs A-aandelen van Berkshire bezat. Die hadden afgelopen week een waarde van 2,1 miljard dollar. De 99-jarige Munger heeft daarnaast nog wat andere beleggingen, waardoor zijn totale geschatte vermogen op 2,5 miljard dollar uitkomt.

Volgens zakenblad Forbes komt Munger hiermee op de wereldlijst van miljardairs ongeveer op plaats 1.200, terwijl Buffett momenteel op plaats 8 van de Bloomberg Billionaires Index staat.

Waarom is het vermogen van Munger zoveel kleiner? Voornamelijk omdat Buffett altijd al een veel groter aandelenbelang heeft gehad in Berkshire Hathaway, maar Munger had ook veel rijker kunnen zijn als hij in de loop der jaren niet een groot deel van zijn aandelen Berkshire zou hebben verkocht.

Munger heeft in de loop van de jaren maar liefst 75 procent van zijn aandelen verkocht of weggegeven aan goede doelen.

De zakenpartner van Buffett bezat in 1996, het eerste jaar waar openbare gegevens over bekend zijn, 18.829 A-aandelen. Dat was 1,6 procent van het totale aantal. Tegen de huidige aandelenkoers zou dat belang zo'n 10 miljard dollar waard zijn geweest en zelfs bijna 11 miljard dollar toen het aandeel Berkshire in september een recordhoogte bereikte van 566.000 dollar.

Charlie Munger doneert veel aan goede doelen

Met een vermogen van 10 miljard dollar had Munger in de top 200 van rijkste mensen ter wereld gestaan bij zowel Forbes als Bloomberg. Hij zou dan onder meer mode-icoon Ralph Lauren, techmiljardair Peter Thiel en CEO Marc Benioff van Salesforce achter zich laten.

Munger had waarschijnlijk nog rijker kunnen zijn, omdat hij vóór 1996 hoogstwaarschijnlijk meer Berkshire-aandelen bezat. "De meest reële inschatting is dat Munger op het hoogtepunt ongeveer vijf keer zoveel Berkshire-aandelen bezat als nu", zegt directeur Chris Bloomstran van Semper Augustus Investments die al heel lang aandeelhouder is van Berkshire tegen Insider. "Daarmee zou hij nu een vermogen van meer dan 10 miljard dollar hebben gehad."

Munger heeft zijn belang in Berkshire overigens bewust omlaag gebracht om goede doelen te kunnen financieren. Zo heeft hij deze maand nog 77 A-aandelen met een gezamenlijke waarde van zo'n 40 miljoen dollar gedoneerd aan een bibliotheek en kunstgalerij.

"Ik maak mijn vermogen bewust kleiner", zei hij in 2013 tegen The Omaha World-Herald. "Ik weet dat ik niet onsterfelijk ben en waar ik heen ga heb ik het niet nodig."

LEES OOK: Warren Buffett zou rijker kunnen zijn dan Elon Musk – maar de legendarische belegger heeft de helft van zijn fortuin geschonken aan goede doelen