Superbelegger Warren Buffet heeft een geschat vermogen 113 miljard dollar. Dat is net iets meer dan de helft van het fortuin van techmiljardair Elon Musk, topman van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. Het vermogen van Musk, de rijkste persoon ter wereld, bedraagt volgens de Bloomberg index van miljardairs ongeveer 220 miljard dollar.

Als Buffett de afgelopen zestien jaar geen aandelen ter waarde van 111 miljard dollar had geschonken aan goede doelen, zou hij vandaag rijker zijn dan Musk.

Buffett bezat bijna 475.000 A-aandelen van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway in 2006, toen hij beloofde 99 procent van zijn fortuin aan goede doelen te schenken. Sindsdien heeft de topbelegger zijn aandelenbezit in Berkshire bijna gehalveerd tot ongeveer 239.000 aandelen, waardoor de waarde van zijn belang is gedaald tot 113 miljard dollar.

Het vermogen van Buffett is dit jaar met meer dan 4 miljard dollar gestegen, omdat de beurswaarde van Berkshire met 3 procent is gestegen.

Het fortuin van Musk daarentegen is deze maand met 50 miljard dollar gekelderd, als gevolg van een pijnlijke verkoopgolf van technologieaandelen, waardoor de aandelenkoers van Tesla met 29 procent is gedaald.

Volgens de schattingen van zakenblad Forbes heeft Musk minder dan 1 procent van zijn vermogen aan goede doelen geschonken, dus hij is niet veel kwijt aan filantropie.

Buffett is de enige onder de tien rijkste mensen ter wereld van wie het vermogen dit jaar is gegroeid. Zijn tegenhangers, veelal bekende techmiljardairs, hebben in enkele weken tijd bijna 150 miljard dollar van hun gezamenlijk fortuin zien verdampen.

LEES OOK: Warren Buffett ontsnapte in de jaren 80 aan een poging tot kidnapping – sindsdien is persoonlijke beveiliging voor hem een speerpunt