• Max Verstappen won de afgelopen weken op indrukwekkende wijze de Formule 1 races in België en Nederland, waarmee hij zijn positie als klassementsleider verder verstevigde.
  • Sergio Pérez en Charles Leclerc staan op dit moment op een gedeelde tweede plek op 109 punten afstand van de Nederlander.
  • Het grote puntenverschil geeft Verstappen kans om het wereldkampioenschap in de F1 vóór de laatste race te winnen. Dit zijn enkele scenario’s
  • Lees ook: Max Verstappen komt met zege in Zandvoort op 10e overwinning in Formule 1-seizoen: en kan op recordjacht gaan

Na een indrukwekkende winst tijdens de Grand Prix van Zandvoort afgelopen weekend, staat Max Verstappen comfortabel voor op zowel zijn teamgenoot Sergio Pérez, als op rivaal Charles Leclerc. Zij staan in punten op een gedeelde tweede plaats in het klassement voor het huidige Formule 1-seizoen.

Het gat tussen Max en de twee andere coureurs is 109 punten en dat is lastig in te halen in de Formule 1. Het gat is zo groot dat het best reëel is dat Verstappen al vóór de laatste race in Abu Dhabi het kampioenschap naar zich toe kan trekken.

In theorie zou dit zelfs al over twee races kunnen gebeuren, maar dat lijkt wel heel onwaarschijnlijk. Daarom schetsen we enkele meer realistische scenario’s en om een idee te geven wanneer Verstappen wel zijn tweede wereldkampioenschap kan binnenhalen.

Voordat we dat doen, is het wellicht handig om even de actuele stand door te nemen. In de tabel hieronder zie je de punten van de top 6.

Daarnaast is het goed om te weten hoe de punten na elke race verdeeld worden. De winnaar van een race krijgt 25 punten, de nummer twee 18 punten, de nummer drie 15 punten, de nummer vier 12 punten, de nummer vijf 10 punten en vervolgens gaat het in stappen van 2 punten omlaag tot de tiende positie, waarbij maar 1 punt wordt uitgedeeld. Degenen die elf of lager eindigen, krijgen geen punten.

Dan is er nog een extra bonuspunt dat gehaald kan worden door het neerzetten van de snelste ronde van de race. In de scenario’s die we schetsen gaan we er voor het gemak vanuit dat de winnaar van de race dit punt ook pakt.

In het huidige Formule 1-seizoen moeten er nog zeven races verreden worden. Daarin is nog maximaal 190 punten te verdienen door alle races te winnen en ook alle snelste rondes te pakken.

Het ideale scenario voor Max Verstappen

In het meest gunstige scenario zou Verstappen het kampioenschap al op 2 oktober kunnen winnen bij de Grand Prix van Singapore. Maar om dat voor elkaar te boksen, moet er meer gebeuren dan dat Max de komende twee races in Italië en Singapore wint en de snelste ronde pakt.

Sergio Pérez en Charles Leclerc moeten in dit scenario namelijk in beide races uitvallen. Dat zou het verschil in punten te groot maken om nog in te halen, zelfs als Pérez óf Leclerc daarna de resterende races zou winnen en Verstappen in de overige races zou uitvallen.

Verstappen zou in dit scenario na de race in Singapore op 362 punten staan, met daarna nog 138 punten die maximaal verdiend kunnen worden over vijf races. Het gat tussen Verstappen en de tweede positie is dan 161 punten, en dat is niet meer goed te maken.

Realistischer scenario: Verstappen kampioen in Japan

Als Verstappen de komende drie races blijft winnen, en Leclerc of Perez telkens achter hem finishen, dan zou de Nederlander op 9 oktober in Japan wereldkampioen kunnen worden.

Maar ook als hij één van de drie komende races verliest, pakt hij in Osaka het kampioenschap, maar dan moet hij wel als tweede finishen. Wordt hij tweede in twee van de aankomende drie races, dan moet Verstappen nog een race geduld hebben om de wereldtitel naar zich toe te trekken.

Verstappen zou na drie keer winst in Osaka op 388 punten komen te staan. Op dat moment zijn er nog maximaal 112 punten te verdienen over de vier overgebleven races. Als Pérez of Leclerc al deze races tweede wordt, komt de nummer twee op 255 punten te staan. Een verschil van 133 punten.

Wint Max slechts één van de komende drie races en komt hij de overige twee als tweede over de streep, dan komt hij op 372 punten te staan. Als we er hierbij vanuit gaan dat Leclerc of Pérez precies het tegenovergestelde doet, komt deze coureur op 275 punten te staan. Het verschil is dan slechts 97 punten, en er zijn er nog 112 te verdienen over de overgebleven vier races. In dit geval moet Verstappen de race van 23 oktober in de Verenigde Staten winnen om kampioen te kunnen worden. Maar dan moeten Perez en Leclerc wel buiten de top 4 eindigen

Het minst ideale scenario: Verstappen wint helemaal niks meer

Het kan natuurlijk zo zijn dat Verstappen geen van de aankomende zeven races nog wint. Al wordt dat als een tikkeltje onrealistisch gezien. Maar zelfs als dit gebeurt, dan kan Verstappen het kampioenschap nog ruim vóór de laatste race winnen.

Mocht hij bijvoorbeeld de aankomende vijf races als tweede over de streep komen, dan heeft hij op dat moment nog steeds een voorsprong van 68 punten die Pérez of Leclerc niet meer kan inhalen, zelfs al wint een van hen alle 7 races inclusief de sprintrace in Brazilië. Er zijn dan namelijk nog maar twee races te verrijden en dat kan maximaal 52 punten opleveren.

In theorie zou het zelfs nog voor de de vijfde race kunnen als Verstappen in tenminste één van de vier races de snelste ronde pakt en de sprintrace in Brazilië wint. In dat geval zou de Nederlander op 391 punten komen te staan, tegenover 312 punten voor de nummer twee in het klassement. Op dat moment zouden er nog 3 races verreden worden, met nog 78 punten die verdient kunnen worden. Kortom, dan zou Max in Brazilië op de zaterdag zijn tweede kampioenschap op naam zetten.

Natuurlijk zijn er vele andere scenario's te bedenken, want in de Formule 1 is veel mogelijk. Maar één ding is zeker: als het ook maar een beetje goed gaat met Verstappen, dan wordt het heel lastig voor Sergio Pérez en Charles Leclerc om het immense puntengat te dichten.

LEES OOK: De nieuwe Formule 1-race over de Las Vegas Strip wordt een snelle: coureurs vinden het helemaal te gek