• Max Verstappen heeft zondag voor de tweede keer een overwinning geboekt bij de Dutch GP in Zandvoort.
  • Het is de tiende zege van Verstappen in het huidige seizoen voor de Formule 1.
  • Verstappen consolideert hiermee zijn eerste positie in het klassement.

Max Verstappen heeft zondag voor de tweede keer de Grand Prix in Zandvoort gewonnen. Hij nadert met zijn tiende Grand Prix-zege van dit seizoen het record van meeste overwinningen in één Formule 1-jaar. Michael Schumacher en Sebastian Vettel slaagden erin dertien zeges te boeken in één seizoen.

Zevenvoudig wereldkampioen Schumacher won in het jaar 2004, toen hij in zijn Ferrari wereldkampioen werd, dertien van de achttien races. Vettel kwam in 2013 als coureur van Red Bull tot dertien eerste plaatsen in negentien grands prix.

Verstappen staat op tien uit vijftien. Het seizoen telt nog zeven races. Gezien de dominantie die de Nederlander dit jaar tentoonspreidt op de circuits is het niet ondenkbaar dat hij het record kan evenaren of zelfs verbeteren.

Het was de dertigste zege voor de 24-jarige Nederlander in de Formule 1. Op de eeuwige ranglijst staat hij daarmee achtste, met vlak voor hem de Brit Nigel Mansell met 31 overwinningen en de nog altijd actieve Spanjaard Fernando Alonso met 32 zeges. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is met 103 zeges de absolute recordhouder.

Verstappen won in Zandvoort na Frankrijk, Hongarije en België zijn vierde race op rij en dat is hem niet eerder gelukt gedurende zijn carrière in de koningsklasse. Hij is nog wel ver verwijderd van het record van Sebastian Vettel, die in 2013 negen zeges achtereen boekte.

Foto: ANP. Max Verstappen wint Grand Prix in Zandvoort
Foto: ANP. Max Verstappen wint Grand Prix in Zandvoort

Verstappen heeft al wel de nodige records in de Formule 1 in bezit. Hij is de jongste deelnemer ooit aan een race (17 jaar en 166 dagen) en de jongste winnaar aller tijden van een race (18 jaar en 228 dagen). Ook heeft hij de meeste podiumplaatsen in één seizoen op zijn naam; vorig jaar stond hij in 18 van de 22 races op het podium, waarvan tien keer op de hoogste tree. Hij werd dat jaar ook voor het eerst wereldkampioen.

Verstappen moest naar eigen zeggen hard voor werken voor de zege in Zandvoort zondag bij de Dutch GP. "Het is altijd speciaal om je thuisrace te winnen. Eerlijk gezegd moest ik er nu nog harder voor werken dan vorig jaar", aldus de coureur van Red Bull.

Bron: Business Insider Nederland
Bron: Business Insider Nederland

Cruciaal was volgens Verstappen de beslissing om een pitsstop te maken toen de safetycar in de slotfase van de race de baan op kwam, nadat de Alfa Romeo van Valtteri Bottas was stilgevallen op het rechte stuk. "We maakten de juiste beslissingen op de juiste momenten", zei Verstappen. "Ik dacht aanvankelijk dat we het wel tot het einde zouden redden op de harde band, al waren we iets langzamer dan Mercedes. Maar toen de safetycar de baan op kwam, dacht ik dat we het niet zouden volhouden als we geen pitsstop zouden maken."

Red Bull haalde Verstappen tijdens de safetycar-fase naar binnen voor nieuwe banden en op die softs wist hij direct na de herstart Lewis Hamilton, die niet naar binnen ging, te passeren. "Het was een beetje een vraagteken hoe het op die banden zou gaan, maar het pakte goed uit. Bij de herstart had ik wat meer topsnelheid dan Lewis en dat hielp om hem voor de eerste bocht aan te vallen. De snelheid was daarna weer geweldig en de balans in de auto heel goed. Geweldig om hier weer te winnen."

Verstappen hield de Nederlandse vlag omhoog toen hij na de race uit zijn Red Bull was gestapt. "Ik ben heel blij dat jullie allemaal zijn gekomen om me aan te moedigen", zei hij tegen de ruim 100.000 fans op de tribunes. "Ik ben trots om Nederlander te zijn."

Teambaas Red Bull bedankt Mercedes na zege Verstappen

Teambaas Cristian Horner van Red Bull bedankte na de zege van Max Verstappen in de Dutch GP met een kwinkslag ook concurrent Mercedes. "Mercedes maakte het ons iets makkelijker toen ze George Russell naar binnen haalden", zei Horner.

In de slotfase van de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort kwam de safetycar de baan op nadat de Alfa Romeo van Valtteri Bottas was stilgevallen op het rechte stuk. Verstappen ging direct de pits in om nieuwe banden (softs) te halen. De Nederlander kwam achter de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Russell terug de baan op, maar even later ging ook Russell naar binnen voor nieuwe soft-banden. Hamilton bleef wel doorrijden op dezelfde banden. Bij de herstart werd hij echter direct gepasseerd door Verstappen, die op zijn nieuwe banden sneller was.

"We maakten op de juiste momenten geweldige beslissingen", zei Horner. "We stonden onder grote druk, maar Max en het team hielden goed stand. Toen alleen Lewis nog tussen Max en de zege zat, wist ik dat hij er vol voor zou gaan. Heel speciaal dat Max hier voor eigen publiek weer wint. Jullie kunnen trots zijn op jullie jongen."

LEES OOK: Max Verstappen tekent contract tot 2028 bij Red Bull – naar verluidt voor €50 miljoen per jaar