• De grote beursgraadmeters aan Wall Street zijn dinsdag met forse verliezen gesloten, na een dag waarop zorgen over stijgende rentetarieven centraal stonden.
  • De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent lager, de S&P 500 leverde 1,8 procent in en de Nasdaq zakte 2,6 procent.
  • Oplopende rentes op obligaties zorgen ervoor dat beleggers kiezen voor minder risicovolle aandelen.
  • Lees ook: Correctie bij techaandelen is serieus: dit zegt de grafiek van de Nasdaq

De grote beursgraadmeters aan Wall Street zijn dinsdag met forse verliezen gesloten, na een dag waarop zorgen over stijgende rentetarieven centraal stonden. Oplopende rentes op obligaties zorgen ervoor dat beleggers kiezen voor minder risicovolle aandelen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent lager op 35.37568,47 punten. De brede S&P 500 leverde 1,8 procent in procent tot 4577,11 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 2,6 procent tot 14.506,90 punten.

De dalingen, die zich al aan het begin van de handelsdag aftekenden, werden versterkt doordat Wall Street maandag dicht was vanwege Martin Luther King Day en er dus ook een dag handel op de andere beurzen in de wereld werd verwerkt.

Microsoft en Goldman Sachs blikvangers

Techbedrijf Microsoft en zakenbank Goldman Sachs waren onder de bedrijven die dinsdag het meest in het oog liepen. Microsoft maakte bekend gamesbedrijf Activision Blizzard over te nemen voor 69 miljard dollar. Goldman Sachs kwam met cijfers en zag de winst op jaarbasis dalen.

Microsoft (min 2,4 procent) wil met de overname van Activision Blizzard zorgen dat er meer spellen beschikbaar komen voor de eigen spelcomputer Xbox in de strijd tegen de PlayStation van Sony.

Tegelijkertijd moet de grotere macht op de gamesmarkt zorgen voor een betere uitgangspositie voor in de metaverse, de virtuele wereld die verschillende techbedrijven als Facebookmoeder Meta Platforms als de toekomst zien. Activision Blizzard, dat geplaagd wordt door beschuldigingen van een cultuur van seksuele intimidatie, steeg haast 26 procent.

Goldman Sachs daalde hard, met 7 procent. Dat gebeurde na de bekendmaking van de kwartaalcijfers van de grote zakenbank. Het financieel concern behaalde in de laatste maanden van vorig jaar veel minder inkomsten uit de handel op financiële markten dan een jaar eerder. De winst van de bank daalde in het vierde kwartaal met 13 procent op jaarbasis. De tak die bedrijven adviseert bij fusies, overnames en beursgangen groeide wel hard en behaalde een 45 procent hogere omzet.

Tech in de min

Techbedrijven als Apple (min 1,9 procent), Amazon (min 2 procent) en Facebook-moeder Meta Platforms (min 4,1 procent) daalden ook. Chipbedrijven als Intel, AMD en Qualcomm leverden tot 5,2 procent in. Voor techbedrijven die investeren in projecten die pas later winst opleveren, geldt specifiek dat ze baat hebben goedkope financiering tegen lage rentes en gevoelig zijn voor hogere rentes.

De prijzen voor een vat Amerikaanse olie en Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stegen tot het hoogste niveau sinds 2014. De vraag naar olie blijft door het economisch herstel waarschijnlijk hoog. Amerikaanse olie werd 2,8 procent meer waard op 86,14 dollar per vat, Brentolie werd 2 procent duurder, tot 88,21 dollar per vat. Oliebedrijven als Chevron en ExxonMobil stegen tot 1,7 procent.

De euro was 1,1325 dollar waard, tegenover 1,1420 dollar een dag eerder.

LEES OOK: Beleggen voor je pensioen: dit moet je weten over de lifecycle strategie…en doorbeleggen vanaf je AOW-leeftijd