Beurzen op Wall Street noteerden dinsdag bij de opening stevig in de min.

De Dow-Jonesindex stond na enkele minuten 1,5 procent lager op 35.375 punten. De brede S&P 500 leverde ook 1,5 procent in procent tot 4.591 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 2 procent tot 14.602 punten.

Dit had mede te maken met de oplopende rentes op de obligatiemarkten. De rente voor de 10-jarige Amerikaanse staatslening steeg dinsdag naar 1,8 procent.

Hogere rentes zorgen ervoor dat het relatief weer iets aantrekkelijker wordt om te beleggen in vastrentende waarden met minder risico, vergeleken met aandelen. Voor techbedrijven die investeren in projecten die pas later winst opleveren, geldt specifiek dat ze baat hebben goedkope financiering tegen lage rentes en gevoelig zijn voor hogere rentes.

Techbedrijf Microsoft ging dinsdag op de Amerikaanse aandelenbeurzen omlaag na de bekendmaking dat de Windows-maker gamesbedrijf Activision Blizzard heeft overgenomen. Daar heeft Microsoft zo'n 69 miljard dollar voor over en dat bedrag wordt in contanten voldaan.

Microsoft zakte 1,4 procent, terwijl Activision Blizzard zo'n 30 procent meer waard werd.

Goldman Sachs fors lager

Techbedrijven als Apple (min 0,9 procent), Amazon (min 2,4 procent) en Facebook-moeder Meta Platforms (min 3,8 procent) daalden ook.

Het aandeel van zakenbank Goldman Sachs ging fors onderuit, met 8 procent. Dat gebeurde na de bekendmaking van de kwartaalcijfers van de grote zakenbank. Het financiële concern behaalde in de laatste maanden van vorig jaar veel minder inkomsten uit de handel op financiële markten dan een jaar eerder. De winst van de bank daalde in het vierde kwartaal met 13 procent op jaarbasis. De tak die bedrijven adviseert bij fusies, overnames en beursgangen groeide wel hard en behaalde een 45 procent hogere omzet.

Aandelen van de Chinese e-commercereus Alibaba verloren 4,6 procent op de Amerikaanse beurzen, na mediaberichten over een onderzoek naar zijn clouddivisie. De Amerikaanse regering wil volgens persbureau Reuters nagaan of deze bedrijfstak een risico vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

De prijzen voor een vat Amerikaanse olie en Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stegen tot het hoogste niveau sinds 2014. De vraag naar olie blijft door het economisch herstel waarschijnlijk hoog en het kartel van olieproducerende landen OPEC veranderde amper iets aan zijn vooruitblik voor de markt.

LEES OOK: Dit zeggen Michael Burry, Jeremy Grantham en 6 andere beursexperts over de in hun ogen onvermijdelijke beurscrash