ANALYSE – De agressievere benadering van de Amerikaanse centrale bank bij het beteugelen van de hoge inflatie zorgt voor extra speculatie op financiële markten.

Zo rond maart wordt de eerste van een serie renteverhogingen in de VS naar verwachting in gang gezet. De centrale bank kijkt intussen ook naar het afbouwen van de gigantische schuldenberg van meer dan 8.000 miljard dollar die op de balans staat. Maar de vraag is of het zover gaat komen.

Een voor de hand liggend scenario is dat de wereldeconomie, terwijl rentes omhoog gaan in de VS, te maken krijgt met tegenslagen die de groei afremmen. Omikron is nog niet onder controle en in China zijn er aanzienlijke neerwaartse economische risico’s voor de korte termijn.

Er is een redelijke kans dat er rond het Chinese Nieuwjaar strengere maatregelen voor reizen worden ingevoerd en China voert harde lockdowns in voor steden waar nieuwe gevallen gevonden worden. Dat kan zijn weerslag hebben op de industriële productie in China en nieuwe problemen veroorzaken in mondiale toeleveringsketens.

Dilemma voor de Federal Reserve

De Fed zal moeten kiezen tussen het bestrijden van inflatie, die de koopkracht van lonen ondermijnt, en voorkomen dat de nog altijd kwetsbare economische groei te veel wordt afgeremd.

De huidige inflatoire krachten komen grotendeels vanuit de aanbodzijde, via disruptie van toeleveringsketens en hoge grondstofprijzen. Daar heeft de Amerikaanse centrale bank weinig grip, zo erkende ook de beoogde nieuwe vice-voorzitter van de Fed Lael Brainard deze week tijdens een hoorzitting van de Senaat.

Wel heeft de Fed invloed op de vraagzijde van de economie, via het rentebeleid dat de leenkosten voor bedrijven en consumenten raakt.

Als er in het tweede kwartaal van dit jaar een serieuze groeidaling komt, kan het zomaar gebeuren dat de centrale bank het beleid weer moet omgooien. Opnieuw versoepelen van het monetaire beleid om de vraagzijde aan te jagen, zodat de economie niet te veel terugzakt.

Voorlopig heeft de Amerikaanse centrale bank echter een koers ingezet gericht op renteverhogingen en dus verkrapping van het monetaire beleid. De reactie op de aandelenmarkt is dat de geldstroom enigszins verschuift van groei-aandelen, die baat hebben bij lage rentes en goedkope financiering van investeringen, naar waarde-aandelen. Daar hebben we in deze bijdrage meer in detail over geschreven.

Het geld vloeit echter niet massaal uit aandelen. Alternatieve beleggingen, zoals bitcoins, goud of cash laten bij de start van 2022 nog geen teken van leven zien.

Op aandelenmarkten accepteren beleggers de macro-economische onzekerheden, zolang dit geen grote effecten heeft op de winstgevendheid van beursgenoteerde bedrijven. En dat maakt het cijferseizoen dat deze week van start is gegaan, extra belangrijk.

Zo werd de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase vrijdag onmiddellijk afgestraft, omdat met name de vooruitzichten voor de komende periode tegenvielen. Collega Wells Fargo deed het daarentegen prima.

Nasdaq: correctie, maar binnen opwaartse trend

Zoals we eerder deze maand aangaven zijn toonaangevende techbedrijven een cruciale factor geweest bij het beursherstel van 2021. Zij zullen beleggers met hun resultaten opnieuw moeten enthousiasmeren om nieuwe beursrecords te kunnen boeken. 

Per saldo bevinden aandelenmarkten zich nog steeds in een grote opwaartse trend, maar op de korte termijn zitten we in een correctiemodus. Gelet op het belang van de techsector in het bredere beursplaatje, kijken we hieronder naar de Amerikaanse Nasdaq-index, waarin veel techfondsen zijn opgenomen.

Te zien is dat de correctie van de Nasdaq best serieus is. De koers is inmiddels het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn) genaderd. Dat is gemarkeerd in de rode cirkel bovenin.

In het recente verleden betekende een terugval tot het 200-daags gemiddelde voor de Nasdaq veelal dat er vanaf dat punt redenen voor een opwaartse impuls werden gevonden. Momenteel is het proces van trendmatigheid nog intact en niet anders dan een aantal kwartalen eerder.

De recente daling is aanzienlijk, maar binnen de proporties van een beperkte correctieve beweging. Dat laatste toont de spanningsmeter onderin de grafiek, met de markering bij de oranje cirkel. Die geeft aan dat sentiment momenteel als neutraal wordt gemeten.

Tegelijk is het wel tijd voor nieuw elan. We zullen de komende weken dan ook specifiek letten op signalen die bedrijven gedurende het cijferseizoen afgeven met marktbrede implicaties. Lees in dit verband ook onze Premium-bijdragen!

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.