Er stonden de afgelopen vijf jaar niet eerder zoveel nieuwbouwwoningen te koop als nu, meldt het economisch bureau van ING vrijdag in een nieuw rapport. Maar hoe kan dat, bij de huidige krapte op de woningmarkt?

Eind vorig jaar stonden er bijna 20.000 nieuwbouwwoningen te koop bij NVM makelaars, volgens economen van de bank. Twee jaar terug ging het nog om de helft van dat aantal.

Dat het aanbod nieuwbouwwoningen flink toeneemt, komt door tegenvallende verkopen.

ING

Hogere overbruggingskosten bij aankoop van een nieuwbouwwoning

De belangrijkste oorzaken van de tegenvallende verkopen zijn de hogere overbruggingskosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning en het verslechterde sentiment door dalende huizenprijzen, aldus ING.

De hogere overbruggingskosten zijn een gevolg van de gestegen rente. Nieuwbouwkopers krijgen vaak te maken met dubbele maandlasten: ze betalen de huur of hypotheek van de oude woning én de hypotheek voor de nieuwbouwwoning. Een hoge hypotheekrente hakt er dus extra hard in.

Bij een mediane vraagprijs van vijf ton, zijn kopers van nieuwbouwwoningen hierdoor enkele tienduizenden euro's extra kwijt, meldt ING.

ING

Daarnaast aarzelden potentiële kopers een poos vanwege de dalende huizenprijzen. Vanaf medio 2022 zagen huiseigenaren de waarde van hun woning een jaar lang dalen. Deze onzekerheid weerhield sommige doorstromers ervan om tot de aankoop van nieuwbouw over te gaan, schrijft ING.

Overigens deed deze prijsdaling zich bij nieuwbouwwoningen veel minder sterk voor dan bij bestaande huizen. Daardoor bleven de nieuwe bakstenen relatief duur, wat dit tot een minder aantrekkelijke optie maakt voor potentiële kopers.

ING

Nieuwbouwmarkt trekt aan in 2024, verwacht ING

Dit jaar zal het aanbod van nieuwbouwwoningen naar verwachting dalen, schrijft ING. De bank rekent de komende maanden namelijk op een toename van het aantal verkopen.

Als reden hiervoor noemt ING onder meer de sterke loongroei, die de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen verbetert. Ook wordt de maximale leencapaciteit bij het aanvragen van hypotheken vergroot doordat het vaak gunstige energielabel van nieuwbouwwoningen een grotere rol gaat spelen.

Ook zijn hypotheekrentes de laatste maanden fors gedaald. Dit maakt het financieren van een huis goedkoper. Tegelijkertijd verbetert het sentiment op de woningmarkt door de stijgende huizenprijzen.