Het Amerikaanse ministerie van Handel verbant vanaf volgende week de video-app TikTok en berichtenapp WeChat uit Amerikaanse appstores.

De populaire apps vormen volgens de Amerikaanse regering een dreiging voor de nationale veiligheid van de VS doordat die te veel gegevens over gebruikers verzamelen.

TikTok krijgt verder tot 12 november de tijd om zijn Amerikaanse tak te verkopen.

Filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat mogen vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores worden aangeboden. De Chinese apps mogen ook geen updates meer aanbieden.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt. WeChat mag verder ook geen betalingen meer verwerken in de Verenigde Staten.

WeChat, dat in handen is van de Chinese internetreus Tencent, bestaat al sinds 2011 en telt inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers. Hoewel de meeste daarvan in China zitten, is de app daarmee een van de grootste qua bereik ter wereld.

Gebruikers van WeChat kunnen via de app van alles regelen: van het kopen van muziek, het spelen van games tot een afspraak maken bij de dokter. Ook het kopen van vliegtickets of het bestellen van een taxi is mogelijk.

De onder jongeren razend populaire app TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance.

De regering-Trump eist dat dit bedrijf de Amerikaanse activiteiten verkoopt, omdat de VS vrezen dat alle persoonlijke data die de app vergaart bij de Chinese overheid terechtkomen. Vergelijkbare bezwaren worden genoemd met betrekking tot WeChat.

Daardoor vormen de apps een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS, zo klinkt het. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eerder al via een presidentieel decreet een verbod aan voor Amerikaanse bedrijven om transacties te doen met Tencent en ByteDance.

TikTok krijgt verder tot 12 november de tijd om zijn Amerikaanse tak te verkopen

Eerder deze week werd gemeld dat de Chinese eigenaar van video-app TikTok een deal had gesloten met het Amerikaanse technologiebedrijf Oracle over de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten.

De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering, aldus de bronnen. Onduidelijk is hoeveel van TikToks activiteiten in handen blijven van Bytedance en zijn investeerders.

Oracle zou de technologiepartner van Bytedance worden en de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren. Naast Oracle zouden investeringsmaatschappijen General Atlantic en Sequioa minderheidsbelangen krijgen in de Amerikaanse tak van TikTok.

De vraag is of president Donald Trump akkoord wil gaan met een deal waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok niet volledig onder controle staan van een Amerikaans bedrijf. Pluspunt is wellicht dat Oracle-topman Larry Ellison een van de weinige Amerikaanse techmiljardairs is die Trump openlijk steunt.

Trump beslist naar verwachting in de loop van vrijdag en uiterlijk dit weekend of de deal in de huidige vorm goedkeuring krijgt.

TikTok kreeg van Trump eerder uitstel tot 12 november om zijn Amerikaanse tak te verkopen.

LEES OOK: Dit zijn minder bekende maar wel uiterst belangrijke mede-oprichters van grote techbedijven als Apple, Facebook, Tesla en Netflix