De Chinese eigenaar van video-app TikTok heeft volgens persbureau Reuters een deal gesloten met het Amerikaanse technologiebedrijf Oracle.

Oracle zou technologiepartner van TikTok in de VS worden en de Amerikaanse gebruikersdata beheren.

Ook zouden Oracle en twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen een belang krijgen in de Amerikaanse tak van TikTok.

Vraag is op de Amerikaanse president Donald Trump hiermee akkoord gaat.

Het Chinese techbedrijf Bytedance heeft een deal gesloten met softwarebedrijf Oracle over de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten, aldus een goed geïnformeerde bron tegenover persbureau Reuters.

Bytedance onderhandelt met diverse partijen om TikTok van de hand te doen sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand dreigde de video-app te verbieden als die niet zou worden verkocht.

Het Chinese bedrijf heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China.

De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering, aldus de bron. Onduidelijk is hoeveel van TikToks activiteiten in handen blijven van Bytedance en zijn investeerders.

De Chinese staatszender CGTN meldt dat Bytedance zijn activiteiten in de VS niet zal verkopen aan Microsoft of Oracle. Ook wordt de broncode van TikTok niet overgedragen aan Oracle of een mogelijke andere Amerikaanse koper. Zonder het algoritme is een overname van TikTok een stuk minder interessant omdat daarmee bepaald wordt welke filmpjes gebruikers te zien krijgen.

Oracle technologiepartner van TikTok

Oracle zou de technologiepartner van Bytedance worden en de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren, zegt de bron. Naast Oracle zouden investeringsmaatschappijen General Atlantic en Sequioa minderheidsbelangen krijgen in de Amerikaanse tak van TikTok.

ByteDance en Oracle reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Het Witte Huis weigerde een reactie te geven.

De vraag is of president Donald Trump akkoord wil gaan met een deal waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok niet volledig onder controle staan van een Amerikaans bedrijf. Pluspunt is wellicht dat Oracle-topman Larry Ellison één van de weinige Amerikaanse techmiljardairs is die Trump openlijk steunt.

Microsoft en Walmart vissen achter het net

Microsoft maakte eerder op zondag (lokale tijd) bekend dat de keuze niet op haar was gevallen. "We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen", zei Microsoft in een verklaring.

Supermarktconcern Walmart, die zich bij het bod van Microsoft had aangesloten, zei zondag dat het geïnteresseerd blijft in een belang in TikTok. Het bedrijf zegt verdere besprekingen te zullen voeren met de leiding van ByteDance en andere geïnteresseerde partijen.

"We weten dat elke goedgekeurde deal alle zorgen moet wegnemen die leven over regelgeving en nationale veiligheid", zei Walmart.

LEES OOK: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok