• Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Elon Musk en Bill Gates kennen we allemaal, maar ze hebben hun succesvolle bedrijven niet alleen opgericht.
  • Hun mede-oprichters hebben voor korte of langere tijd een belangrijke rol gespeeld bij nu wereldwijd dominerende techbedrijven als Apple, Facebook, Tesla en Microsoft.
  • Sommige mede-oprichters vertrokken met ruzie, andere bleven juist een prominente rol vervullen.

Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Elon Musk en Bill Gates zijn vrijwel  synoniem geworden met het bedrijf dat ze mede hebben opgericht. Ze zijn in elk geval het gezicht van hun bedrijf geworden.

Maar we vergeten wel eens dat deze Amerikaanse techtoppers niet in hun eentje Apple, Facebook, Tesla en Microsoft hebben opgericht.

Sterker nog: zonder mede-oprichters zouden die bedrijven misschien niet eens in de huidige omvang hebben bestaan. Sommigen van hen kozen er bewust voor om in de luwte te blijven, terwijl anderen tijdens de snelle groei in de vroege jaren opzij werden gedrukt.

Dit zijn een aantal minder bekende mede-oprichters die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het succes van de grootste techbedrijven ter wereld.


Steve Wozniak heeft de allereerste Apple-computer ontworpen en gebouwd: de Apple 1.

Steve Wozniak. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Steve Wozniak (ook bekend als “Woz”) heeft nou juist niet echt een introductie nodig, maar voor degenen die niet zo goed op de hoogte te zijn van de geschiedenis van Apple: Wozniak richtte in 1976 samen met Steve Jobs Apple op.

Wozniak werkte destijds bij Hewlett-Packard en bood daar meerdere keren zijn ontwerp voor een computer aan. Maar nadat dit keer op keer werd afgewezen stelde oude schoolvriend Steve Jobs voor om samen de computer proberen te verkopen. Dat werd uiteindelijk de Apple 1.

Terwijl Apple hard groeide, kreeg Wozniak steeds meer het gevoel dat de nadruk op marketing hem hinderde bij zijn werk als computeringenieur en hij verliet het bedrijf in 1985 voorgoed. Maar hij is nog altijd wel de enige eigenaar van een aantal Apple-patenten, waaronder dat op “een microcomputer voor gebruik met een videoscherm.”

In hetzelfde jaar dat hij Apple verliet studeerde Wozniak onder de schuilnaam Rocky Clark af aan de Universiteit van Berkeley en richtte hij een bedrijf op dat de eerste programmeerbare universele afstandsbediening uitvond.

Sindsdien heeft Wozniak nog twee andere bedrijven opgericht en een aantal stichtingen, waaronder de Electronic Frontier Foundation en Silicon Valley Comic Con. Hij is commissaris bij diverse bedrijven en staat nog steeds op de officiële werknemerslijst van Apple, waar hij ook aandeelhouders is.


Ronald Wayne is de derde mede-oprichter van Apple en leerde Jobs en Wozniak kennen toen hij bij Atari werkte.

 Foto: MediaNews Group/The Mercury News via Getty Images

Toen Jobs en Wozniak in 1976 “Apple Computer” oprichtten, maakte Wayne het eerste logo. De overeenkomst die daarbij werd gesloten, maakte hem voor 10 procent eigenaar van het bedrijf.

Maar de destijds 42-jarige Wayne bleef slechts 12 dagen verbonden aan Apple. Hij kon niet mee in het tempo van het bedrijf en verkocht zijn aandelen voor 800 dollar, een beslissing waarvan hij geen spijt van zegt te hebben. (Momenteel zou het belang van 10 procent in Apple bijna 200 miljard dollar waard zijn.)

Wayne heeft sindsdien twee boeken geschreven, heeft tientallen patenten en verkoopt goud, zeldzame munten en postzegels vanuit zijn huis in Nevada. Hij heeft zijn Apple-archief geveild.


Garrett Camp is de eigenlijke bedenker van Uber.

CEO Dara Khosrowshahi (links) met medeoprichter Garrett Camp. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Voormalig Uber-topman Travis Kalanick was niet degene die met het oorspronkelijke idee kwam voor taxi-app Uber.

“Garrett [Camp] heeft die shit bedacht”, zei Kalanick tijdens een Uber-bijeenkomst in San Francisco in de beginjaren van het bedrijf. “Ik wil hem daar zowel om slaan als knuffelen.”

Camp beschreef het idee tegenover Kalanick tijdens de techconferentie LeWeb in 2008. Hij wilde in eerste instantie een luxe taxidienst opzetten die geen duizenden dollars zou kosten om te gebruiken. Kalanick deed enthousiast mee en later dat jaar was de oprichting van UberCab een feit.

Het eerste prototype werd gecreëerd door Camp. Kalanick was in eerste instantie “topadviseur” en werd pas in 2010 CEO, toen hij topman Ryan Graves verving.

Camp verdiende zijn eerste fortuin toen hij in 2007 plugin-tool StumbleUpon verkocht aan eBay. Hij is ook investeerder, oprichter van startupplatform Expa en heeft een eigen stichting genaamd Camp Foundation.

Camp zat tot maart 2020 in het bestuur van Uber. Hij bezit zo’n 4 procent van de aandelen van het bedrijf.


Twitter had drie oprichters: Ev Williams, Noah Glass en Biz Stone – Jack Dorsey zat er niet bij.

Van links naar rechts: Jack Dorsey, Biz Stone, Ev Williams en Dick Costolo. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Jack Dorsey speelde een enorme rol bij het ontwikkelen van het product Twitter, maar behoorde niet tot de oprichters van het bedrijf.

Twitter vloeide voort uit Odeo, een door Noah Glass en voormalig Google-medewerker Evan “Ev” Williams opgericht podcastbedrijf. Zij daagden hun team uit om met nieuwe ideeën te komen toen iTunes in 2005 een podcastplatform voor iPods aankondigde.

Een idee van webdesigner Jack Dorsey trok de aandacht van Glass en samen met de ingehuurde softwareontwikkelaar Florian Webber pitchten ze hun plannen voor een microblogdienst die ze in eerste instantie Twttr noemden). Dorsey en Webber ontwikkelden het prototype, maar de dienst draaide uiteidenlijk op de laptop van Glass.

De eveneens van Google afkomstige Biz Stone, die door Williams aan boord van Odeo was gehaald, stond het Twitter-team bij en was verantwoordelijk voor het nodige juridische papierwerk.

Het jaar erop kocht Williams heel Odeo, inclusief Twitter, van de aandeelhouders en veranderde de naam in Obvious Corp (dat hij zegt samen met Stone te hebben opgericht), en ontsloeg vervolgens Glass. De exacte reden is niet helemaal duidelijk, maar aangenomen wordt dat de karakters van Williams en Glass met elkaar botsten.

Tegenwoordig is Stone durfinvesteerder en medeoprichter van meerdere bedrijven.

Williams was heel eventjes CEO van Twitter en heeft nog steeds een aandeel in het bedrijf, maar hij is nu topman (en oprichter) van uitgeversplatform Medium.

Over Glass is niet veel meer bekend dan zijn Twitter-profiel, waar simpelweg te lezen is “Ik ben dit begonnen.”


Automaker Tesla had vier mede-oprichters: Martin Eberhard, Marc Tarpenning, Ian Wright en JB Straubel.

Martin Eberhard, medeoprichter en voormalig CEO van Tesla. Foto: Paul Sakuma/ AP Photo

Er zijn twee verschillende verhalen over het begin van Tesla: de ene versie is dat Tesla in 2003 het geesteskind was van Martin Eberhard en Marc Tarpenning. De twee ingenieurs haalden zoveel mogelijk geld op als ze konden en hadden uiteindelijk een grote investeerder nodig. In 2004 pitchten Eberhard en de later bij het team gekomen Ian Wright hun bedrijf Elon Musk. Met succes.

In de versie van Musk waren zowel hij als Tesla Motors geïnteresseerd in een klein elektrisch autootje genaamd tZero. Het bedrijf daarachter, AC Propulsion, wilde het niet op de markt brengen maar presenteerde het aan Musk en Tesla Motors. Ze besloten samen te gaan werken en dat heeft geleid tot het Tesla zoals we het tegenwoordig kennen.

Hoe dan ook: Musk heeft meerdere investeringsrondes geleid voordat het eerste productiemodel, de Roadster, in 2006 werd onthuld. Zowel Eberhard als Tarpenning verlieten het bedrijf, nadat Eberhard werd afgezet als CEO. Niet veel later nam Musk zelf de leiding over.

Eberhard diende vervolgens een aanklacht in tegen Musk en Tesla wegens smaad, laster en contractbreuk. Volgens Eberhard heeft Tesla geprobeerd “de geschiedenis te herschrijven” door hem van zijn rol als oprichter te beroven. De zaak werd uiteindelijk geschikt en deel van de oplossing was dat er vijf officiële oprichters zijn van Tesla.

Na hun vertrek hebben Eberhard en Tarpenning samen aan meerdere projecten voor elektrische auto’s gewerkt. Wright vertrok na een jaar bij Tesla en richtte Wrightspeed op, dat elektrische onderdelen voor trucks ontwikkelt. JB Straubel was tot juli 2019 de technisch verantwoordelijke binnen het bestuur van Tesla (CTO).


CTO Bobby Murphy van Snap richtte het bedrijf op samen met Evan Spiegel.

Bobby Murphy (links) en Evan Spiegel. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Bobby Murphy en Evan Spiegel ontmoetten elkaar bij de studentenvereniging Kappa Sigma aan de unversiteit van Standford.

Murphy studeerde wiskunde en informatica, terwijl Spiegel de studie productontwerp volgde. Ze besloten de koppen bij elkaar te steken voor het ontwikkelen van een app waarin foto’s zouden verdwijnen nadat ze waren gedeeld.

Murphy werkte naast een baan bij Revel Systems hard aan het programmeren van een prototype van de app, voordat Snapchat formeel werd opgericht. Hij is altijd nog altijd de CTO van Snap en heeft het grootste deel van de code geschreven van de huidige Snapchat-app.

Het vermogen van beide Snap-oprichters is vrijwel even groot, maar Murphy blijft in tegenstelling tot zijn mede-oprichter liever onder de radar.


Snap had oorspronkelijk een derde medeoprichter: Reggie Brown.

Reggie Brown, Bobby Murphy en Evan Spiegel. Foto: LA County Superior Court

Het duo Spiegel-Murphy was oorspronkelijk een trio. Het vergeten derde lid, Reggie Brown, was naar verluidt de ideeënman. Hij stapte in 2013 naar de rechter.

Brown was ook lid van Kappa Sigma en hij benaderde Spiegel met een concept voor een app die foto’s verstuurt die kort nadat ze zijn gedeeld verdwijnen.

Spiegel riep de hulp in van Murphy, omdat hij en Brown allebei niet konden programmeren. De drie zouden een mondeling akkoord hebben gesloten over het eigendom en de winstdeling: Spiegel als CEO, Murphy als CTO en Brown als CMO (marketingdirecteur).

Brown kwam met “Picaboo”, de eerste naam voor de app en met het logo, het nu zeer bekende spookje dat hij “Ghostface Chillah” doopte. Maar een aantal maanden nadat Snapchat was gelanceerd in de iTunes Store, constateerde Spiegel dat Brown weinig meer bijdroeg en veranderde hij de wachtwoorden van de servers en accounts van de startup.

In 2013 klaagde Brown zijn twee voormalige vrienden aan voor het verbreken van het contract. De zaak werd een jaar later geschikt. Snapchat bracht een verklaring uit dat Brown met het idee was gekomen en daarvoor 157,5 miljoen dollar betaald had gekregen. Brown is sindsdien niet meer in de openbaarheid getreden.

Het enige dat we weten over Brown, is dat hij ten tijde van de rechtszaak geen betaalde baan had en dat in mei 2014 een managementopleiding heeft afgerond aan de Duke University.


Microsoft werd door twee mensen opgericht: Bill Gates en de inmiddels overleden Paul Allen.

Paul Allen. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Bill Gates en Paul Allen werden vrienden op de middelbare school en richtten in 1975 samen Microsoft op. Allen kwam met de naam (oorspronkelijk Micro-Soft) en sloot daarna een deal voor technologie die de belangstelling had gewekt van IB. Toen kon Micro-Soft aan de slag.

Allen verliet Microsoft in 1982 nadat bij hem de ziekte van Hodgkin werd vastgesteld, een vorm van kanker die het immuunsysteem beïnvloedt. Nadat de ziekte in 2018 voor de derde keer was teruggekeerd overleed Allen op 65-jarige leeftijd.

Allen gaf veel geld aan goede doelen, hij doneerde gedurende zijn leven meer dan 2 miljard dollar. Hij was ook betrokken bij een aantal andere projecten. Zo was hij de eigenaar van basketbalclub Portland Trail Blazers en American Football-team Seattle Seahawks en richtte hij het Allen Institute for Brain Science op.


Marc Randolph was naast Reed Hastings mede-oprichter van Netflix.

Foto: Marc Randolph. Source: George Pimentel/Getty Images for Audi

Marc Randolph en Reed Hastings ontmoetten elkaar toen het door Hastings opgerichte bedrijf Pure Atria een softwarebedrijf waar Randolph werkte, overnam. Hastings stelde Randolph aan als onderdirecteur marketing, maar al snel daarna werd Pure Atria zelf overgenomen.

In deze periode staken Hastings en Randolph de koppen bij elkaar om te brainstormen over nieuwe zakelijke ideeën. Volgens Randolph vroegen ze zich, gelet op het succes van Amazon met het leveren van boeken, af wat zij zouden kunnen gaan leveren.

Nadat de twee een CD verstuurden naar het huis van Hastings en die daar onbeschadigd aankwam, investeerde Hastings geld in het idee en ging hij een jaar naar Stanford om te studeren, terwijl Randolph de leiding in handen kreeg van de nieuwe onderneming.

Randolph was de eerste CEO van Netflix. Hij gaf het bedrijf zijn naam en ontwierp zowel het merk als de interface. Hastings zou in eerste instantie investeerder zijn en alleen lid van het bestuur worden, maar toen hij steeds vaker naar kantoor begon te komen en vond uiteindelijk een bestuurwissel plaats. Randolph droeg de positie van topman in 1999 aan hem over.

“Als ik terugkijk naar de slimste dingen die ik ooit heb gedaan bij Netflix, denk ik dat de terugkeer van Hastings en de uiterst belangrijke rol die hij binnen het bedrijf ging spelen, waarschijnlijk het slimste is dat ik daar ooit heb gedaan”, zei Randolph in een interview met Silicon Valley Business Journal.

Randolph bleef lid van het bestuur tot 2003, een jaar nadat het bedrijf naar de beurs was gegaan. Sindsdien is hij bestuurslid en oprichter geweest van een aantal bedrijven, waaronder data-analysebedrijf Looker.


Dustin Moskovitz, Chris Hughes, Andrew McCollum en Eduardo Saverin hebben allemaal meegeholpen aan het opbouwen van Facebook.

Dustin Moskovitz. Foto: Getty

De vijf mede-oprichters van Facebook waren studiegenoten van Mark Zuckerberg aan de Harvard University. Zuckerberg was het grote brein achter thefacebook.com, zoals de site destijds heette, en riep voor de verdere ontwikkeling de hulp in van huisgenoten Moskovitz en Hughes en twee andere vrienden.

Zuckerberg kende Eduardo Saverin ongeveer een jaar toen hij hem ook bij het team haalde. Saverin was de eerste investeerder in Facebook en bleef in de beginfase zakenpartner.

Moskovitz wilde heel graag helpen de site uit te breiden en leerde volgens Zuckerberg “in een paar dagen” de programmeertaal PHP. Hij werd de eerste CTO van het bedrijf.

Hughes was in de beginfase onder meer woordvoerder, beta-tester en PR-specialist en bestierde de klantenservice. Maar hij programmeerde niet en was ook niet direct betrokken bij zakelijke beslissingen.

Zuckerberg kende Andrew McCollum van hun colleges informatica en vroeg hem het eerste logo van Facebook te ontwerpen – een gezicht dat een schets was van Al Pacino. McCollum werkte ook aan Wirehog, een programma van Facebook om bestanden te delen dat nooit zo uitpakte als Zuckerberg het gepland had.

De zomer nadat de site in 2004 was gelanceerd, reisden Zuckerberg, Hughes en Moskovitz naar Palo Alto in Californië. Zuckerberg en Moskovitz besloten te stoppen met hun studie aan Harvard en begonnen personeel aan te nemen. Hughes ging terug toen het nieuwe collegejaar van start ging, maar voegde zich nadat hij in 2006 was afgestudeerd, weer bij hen.

Terwijl ze in Palo Alto verbleven verkleinde Zuckerberg het aandeel van Saverin tot 10 procent omdat hij te weinig zou bijdragen aan het bedrijf. Saverin klaagde Facebook aan behield uiteindelijk 4 procent van het bedrijf. Tegenwoordig woont hij in Singapore en is sinds 2011 is hij geen Amerikaans staatsburger meer.

McCollum verliet Facebook in 2006 en is tegenwoordig CEO van internettelevisiebedrijf Philo.

Hughes vetrok in 2007 bij Facebook om mee te doen aan de verkiezingscampagne van Barack Obama. Hij werkte voor de stichtingen Jumo en UNAIDS en verwierf een aandeel in het tijdschrift “The New Republic”, dat hij later weer verkocht.

In mei 2019 veroorzaakte Hughes veel beroering met een opiniestuk in The New York Times waarin in hij toezichthouders opriep Facebook op te splitsen om gebruikers te beschermen en concurrentie mogelijk te maken.

Moskovitz verliet Facebook in 2008 om de teamapp Asana te ontwikkelen. Zijn bedrijf bereidt zich nu voor op een beursgang.


Mike Krieger werd mede-oprichter toen Instagram nog helemaal aan het begin van zijn ontwikkeling stond.

Kevin Systrom en Mike Krieger (rechts). Foto: Chris Saucedo/Getty Images for SXSW

Kevin Systrom mag dan misschien het publieke gezicht zijn geweest van Instagram, hij haalde zijn studiegenoot Mike Krieger er al bij toen Instagram nog “Burbn” heette.

Systrom had het eerste ontwerp gemaakt, maar samen met Krieger paste hij Burbn drastisch aan. Ze besloten vrijwel wel uitsluiten te focussen op het delen van foto’s.

In april 2012 nam Facebook Instagram over voor 1 miljard dollar. Het tweetal bleef nog een aantal jaar actief bij Facebook, tot Systrom en Krieger in 2018 plotseling aankondigden terug te treden als CEO en CTO en Instagram helemaal te verlaten.

LEES OOK: Jeff Bezos is tijdens de coronapandemie bijna twee keer zo rijk geworden en is nu ruim $200 miljard waard