In de steeds feller wordende strijd tegen Chinese bedrijven richt de Amerikaanse president Donald Trump zijn pijlen nu ook op de populaire berichtenapp WeChat van internetreus Tencent.

De vooral onder kinderen en tieners populaire app TikTok van het Chinese ByteDance was al eerder uit de gratie.

Amerikaanse bedrijven mogen over 45 dagen geen transacties meer doen met de twee Chinese eigenaren van de apps. Trump ondertekende daarvoor een presidentieel decreet.

TikTok dreigt naar de Amerikaanse rechter te stappen. “Het decreet is zonder enig eerlijk proces uitgevaardigd”, stelt het bedrijf.

Trump neemt na de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance nu ook de populaire WeChat van internetreus Tencent onder vuur.

WeChat bestaat al sinds 2011 en telt inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers. Hoewel de meeste daarvan in China zitten, is de app daarmee een van de grootste qua bereik ter wereld.

Gebruikers van WeChat kunnen via de app van alles regelen: van het kopen van muziek, het spelen van games tot een afspraak maken bij de dokter. Ook het kopen van vliegtickets of het bestellen van een taxi is mogelijk.

Volgens Trump legt de WeChat-app “automatisch enorme hoeveelheden informatie van zijn gebruikers vast.” Hiermee dreigt volgens hem de Chinese Communistische Partij toegang te krijgen tot persoonlijke informatie van Amerikanen.

Vergelijkbare bezwaren klonken al bij de video-app TikTok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen. De Verenigde Staten zien dat als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat ByteDance zo veel informatie over Amerikaanse burgers vergaart. Trump wilde al eerder die Chinese app helemaal verbieden.

Over 45 dagen mogen Amerikaanse bedrijven geen transacties meer doen met Tencent en ByteDance

Een verbod van een van de twee apps bleef ook dit keer uit. In de plaats daarvan ondertekende Trump een presidentieel decreet waarin Amerikaanse bedrijven verboden wordt om over 45 dagen transacties te doen met Tencent en ByteDance.

De VS "moeten agressieve maatregelen nemen tegen de eigenaren van TikTok om onze nationale veiligheid te beschermen", zei Trump in het bevel.

Als reactie dreigt TikTok naar de Amerikaanse rechter te stappen, schrijft het bedrijf in een blogpost op de website. "Het decreet is zonder enig eerlijk proces uitgevaardigd", aldus TikTok.

Onduidelijkheid over de exacte implicaties van het decreet

Er bestaat nog wel verwarring over de reikwijdte van het decreet. Een ambtenaar verklaarde dat deze in het geval van WeChat alleen over het gebruik van WeChat en WeChat Pay gaat. Maar het vaag omschreven decreet zou ook de zakelijke relaties van Tencent met Amerikaanse bedrijfsgiganten onder druk kunnen zetten.

Zo ontwikkelt Tencent ook spelletjes en werkt het daarmee samen met bekende Amerikaanse branchegenoten als Activision Blizzard en Electronic Arts. Tencent heeft ook een belang in Epic Games, dat het razend populaire spel Fortnite maakt, en in League of Legends-ontwikkelaar Riot Games.

Overigens blijft voor TikTok een overname door een Amerikaanse partij nog een mogelijkheid. Trump zei eerder dat te accepteren. Dat moet wel volgens de president voor medio september gebeuren. Microsoft is in onderhandeling met ByteDance over een overname.

Het aandeel Tencent duikt 4 procent omlaag

Het decreet van Trump wakkerde de zorg aan over de gevolgen van de verslechterende relatie tussen de Verenigde Staten en China op bedrijven en financiële markten.

De Japanse beurs sloot daardoor in de min en de beurzen in Hongkong en Shanghai stonden tussentijds op verlies. De stemming vrijdagochtend op de Europese beurzen was eveneens pessimistisch.

Het aandeel Tencent ging op de beurs in Hongkong in reactie op de stap van Trump fors onderuit. Er verdampte maar liefst 46 miljard dollar van de beurswaarde van het concern. Voor de klap was Tencent nog 686 miljard dollar waard.

Dat heeft ook gevolgen voor de aan de Amsterdamse beurs genoteerde techinvesteerder Prosus, die een fors belang heeft in Tencent. Dat aandeel rook bijna 5 procent in het rood.

LEES OOK: Waarom Microsoft interesse heeft in TikTok (en zo Google dwars kan zitten)