De vermiste onderzeeër Titan, die het wrak van de Titanic zou bezoeken, is gebouwd door het Amerikaanse bedrijf OceanGate. CEO Stockton Rush van OceanGate is één van de vijf bemanningsleden van de Titan. Hij is getrouwd met een vrouw die afstamt van twee beroemde slachtoffers van de Titanic, zo meldt The New York Times op basis van archiefstukken.

Wendy Rush is een achter-achterkleindochter van Isidor en Ida Straus, een steenrijk bejaard echtpaar dat omkwam toen de Titanic in 1912 zonk. Isidor was mede-eigenaar van het warenhuis Macy’s.

Het tragische verhaal van de familie Straus inspireerde een hartverscheurende scène in de film van James Cameron. Daarin omhelzen een oudere man en vrouw elkaar in bed, terwijl hun kamer begint onder te lopen.

Wendy behoort via haar vader tot de familie Straus, vertelde Joan Adler, de uitvoerend directeur van de Straus Historical Society, aan The New York Times.

Wendy trouwde in juli 1986 met Stockton Rush. Ze is directeur communicatie bij OceanGate en lid van het expeditieteam. Ze wordt echter niet genoemd op een gearchiveerde versie van de OceanGate Expeditions teampagina.

Titanic: bejaard echtpaar koos ervoor samen te sterven

Het echtpaar Isidor en Ida Straus - naar blijkt verre familie van Wendy - reisde eerste klas op de Titanic. Ze kozen ervoor om samen te sterven, toen het schip begon te zinken. Hun achterkleinzoon, Paul A. Kurzman, vertelde het verhaal in 2017 aan aan de Today Show.

Terwijl vrouwen en kinderen voorrang kregen om aan boord van de reddingsboten te gaan, maakte een scheepsofficier een uitzondering voor Isidor vanwege zijn leeftijd en om wie hij was, zei Kurzman.

"Maar mijn overgrootvader zei: 'Nee. Totdat ik zie dat elke vrouw en elk kind aan boord van dit schip in een reddingsboot zitten, ga ik zelf niet in een reddingsboot'". Daarna zou Ida de beslissing hebben genomen om bij haar man te blijven.

De iconische scene uit "Titanic", videostill
De iconische scene uit "Titanic", videostill

Het verloop van die laatste bange minuten op de Titanic werd overgeleverd via het dienstmeisje van Ida, Ellen Bird. Zij overleefde de scheepsramp en was getuige van de laatste momenten van het bejaarde echtpaar.

Ida gaf Bird haar jas en zei dat ze die toch niet meer nodig had, snel daarna werd het bejaarde koppel meegesleurd door de oceaan. "Isidor sloeg zijn armen om haar heen," zo vertelde Kurzman het verhaal. "Toen kwam er een grote golf en veegde hen beiden de zee in. Dat was de laatste keer dat ze levend werden gezien."

Isidors stoffelijk overschot werd uiteindelijk na twee weken teruggevonden, maar Ida's lichaam is nooit gevonden.

Zoektocht naar Titan gaat nog door

De vermiste onderzeeër Titan is nog steeds niet gevonden en de zuurstofvoorraad op het schip slinkt. Gebaseerd op schattingen die de US Coast Guard maandagmiddag gaf, zal de zuurstof op de duikboot waarschijnlijk tot donderdagmiddag toereikend zijn.

Terwijl de zoektocht voortduurt, wordt OceanGate - het bedrijf dat de onderzeeër ontwierp en bouwde - inmiddels onder de loep genomen vanwege vragen over de veiligheidsnormen.

LEES OOK: Het vaartuig dat toeristen naar de Titanic brengt is een submersible, geen onderzeeër: het onderscheid is belangrijk voor de vermissing