De zoektocht naar het vermiste vaartuig dat toeristen naar het wrak van de Titanic zou brengen, is nog gaande.

Het vaartuig draagt de naam Titan en is eigendom van OceanGate Expeditions, het bedrijf dat de excursies naar de Titanic verzorgt. Met het onderwatervaartuig kunnen maximaal vijf personen aan boord afzakken tot een diepte van vier kilometer, wat overeenkomt met de diepte waarop de Titanic ligt.

De titan is een submersible en geen onderzeeër, onderzeeboot of duikboot. Submersible wordt in het Nederlands wel vertaald als onderzeeër, maar er is een belangrijk verschil met de andere onderwatervaartuigen, volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, het nationale meteorologisch instituut van de Verenigde Staten.

Onderzeeërs, onderzeeboten of duikboten hebben genoeg vermogen om de haven te verlaten, te duiken en weer terug te keren naar de haven. Met zijn beperkte energiereserves heeft de submersible dat vermogen niet, waardoor het een moederschip nodig heeft voor lancering in zee en om terug te gaan naar de haven.

De Titan is dus afhankelijk van het ondersteunende schip, in dit geval de Polar Prince, die hem naar zee heeft gebracht. In geval van nood, of gebrek aan communicatie, zou het vermiste vaartuig dus wel uit eigen kracht weer boven water kunnen komen, maar zichzelf niet naar een haven kunnen bewegen.

De Titan.
De Titan.
OceanGate

De locatie van de Titan is op dit moment nog onbekend. Het vaartuig verloor zondag contact met de Polar Prince, vanwaar de duik die dag op zo'n 600 kilometer van de kust van de Canadese staat Newfoundland startte. Volgens de organisatie van de duikreis werd de verbinding zo'n twee uur na de start van de duik verbroken.

De vijf passagiers aan boord hebben genoeg zuurstof en levensmiddelen om 96 uur te kunnen overleven vanaf het moment van vertrek. Het zou hierbij gaan om Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate Expeditions, Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman, leden van een prominente Pakistaanse familie, en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding. De piloot is Fransman Paul-Henri Nargeolet.

Een ticket voor de Titanic-expeditie van OceanGate kost zo'n 250.000 dollar per persoon, wat omgerekend bijna 230.000 euro is.

Harding, die een record op zijn naam heeft voor een duiktocht naar het diepste punt van de oceaan: de Marianentrog, liet voor vertrek weten dat dit mogelijk de enige toch naar het wrak van de Titanic dit jaar zou worden "vanwege het slechtste weer in Newfoundland in veertig jaar".

Schip van de Amerikaanse kustwacht
Schip van de Amerikaanse kustwacht
JOSEPH PREZIOSO/AFP via Getty Images

De Amerikaanse kustwacht zoekt nu naar de submersible, iets wat volgens Schout-bij-nacht John Mauger van de Amerikaanse kustwacht geen makkelijke opgave is.

"Het is een afgelegen locatie en het is moeilijk om daar te zoeken, maar we zetten alle mogelijke middelen in om het vaartuig en diens opvarenden te redden", zei hij volgens The New York Times. Ook is het onduidelijk of de Titan zich nog onder water bevindt of inmiddels op een heel andere locatie boven water is gekomen.

OceanGate liet afgelopen maandag via een persbericht weten dat het "alle mogelijkheden om de bemanning te redden onderzoekt en inzet". Het bedrijf zegt zijn volledige focus te leggen op de bemanning van de submersible en hun families.

LEES OOK: Dit gigantische cruiseschip verwerkt zijn eigen afval om vervuiling van de oceanen te voorkomen: neem een kijkje