Moderne technologie! Een ongekende verrijking voor het leven. Afstanden vallen weg, je hebt altijd toegang tot vermaak, de mogelijkheden om je kennis te vergroten zijn ongekend en ga zo maar door.

Maar zoals met alles: moderne technologie is niet onfeilbaar. Neem Apple’s virtuele assistent Siri, een uitmuntend staaltje van kunstmatige intelligentie.

Onze collega’s van Business Insider Polen vroegen Siri (in het Engels) hoe oud acteur John Travolta is… die bleek volgens Siri dood te zijn. Al acht jaar.

Op de vraag ‘hoe oud is John Travolta’, gaf Siri als antwoord: “John Travolta overleed op 3 januari 2009, op 54-jarige leeftijd.”

Een meer gangbare opvatting is dat de Amerikaanse acteur in goede gezondheid leeft en inmiddels 63 jaar oud is. Wel is zijn zoon Jett begin 2009 overleden door een beroerte. Mogelijk dat Siri daarmee in de war is.

Siri is geïnstalleerd op de iPhone, iPad en de Home Pod-speaker van Apple. In de nieuwste versies kun je gewoon ‘Hey Siri’ roepen om de virtuele assistent te activeren. Je moet wel altijd online zijn, want Siri werkt niet zonder verbinding met internet.

Lees ook op Business Insider

Toen Apple Siri in 2011 introduceerde, werd de virtuele assistent natuurlijk meteen getest. Dat leverde in eerste instantie een hoop grappen op. Maar in de loop der jaren heeft Apple ervoor gezorgd dat Siri op een aantal vragen gevat antwoord kan geven. Kijk maar mee:


Hey Siri, geloof je in god? Daarop antwoordt Siri het volgende:


Of als je vraagt: Hey Siri, heb je een vriendje?


En natuurlijk: Hey Siri, wat is de zin van het leven?


Terug naar Travolta: de acteur is de laatste tijd niet erg veel in het openbaar gesignaleerd. Woensdag werd bekend dat zijn nieuwste film over maffiabaas Gotti, op de valreep terug is gekocht van distributeur Lionsgate, tien dagen voor de beoogde première. De producent wil een andere distributeur zoeken die voor een bredere verspreiding kan zorgen.

Intussen is het afwachten hoe sterk het zelflerende vermogen van Siri is ten aanzien van Travolta. Apple is meestal redelijk alert als blijkt dat de virtuele assistent bizarre of verontrustende antwoorden geeft.

Overigens is Travolta volgens de Nederlandse versie van Siri wel nog gewoon in leven: