De cryptomarkt verkeert in een diep dal, maar dat heeft een groep voormalige managers van broker DeGiro er niet van weerhouden om een nieuwe cryptobeurs op te richten. Maandag is de in Amsterdam gevestigde crypbobeurs Finst van start gegaan. Deze heeft een registratie bij de Nederlandsche Bank (DNB) gekregen als Crypto Service Provider.

Oprichters Julien Vallet en Marcel Putina, die respectIevelijk de rol van CEO en CTO (chief technology officer) vervullen, willen zich onderscheiden met fors lagere transactiekosten voor particuliere cryptobeleggers, vergeleken met andere handelsfora. Ze beloven hierbij tot ruim 80 procent lagere kosten dan bij acht andere grote cryptobrokers.

Voor een transactie van 1.000 euro met bitcoins rekent Finst naar eigen zeggen 1,50 euro aan kosten.

Finst belooft ook scherp te letten op de veiligheid. Geen overbodige luxe, gelet op het forse aantal grote hacks bij cryptobeurzen, waarbij cryptovermogen van beleggers is buitgemaakt. Finst zegt samen te werken met de aanbieder van walletmanagement Fireblocks. Het cryptovermogen van klanten wordt bewaard in een aparte juridische entiteit.

Finst heeft ook een overeenkomst met de neobank Bunq voor het bewaren van geld dat cryptobeleggers aanhouden in euro's.

Crisis op de cryptomarkt

De komst van Finst vindt plaats op een moment dat de cryptowereld in een diepe crisis verkeert, mede door het omvallen van de Amerikaanse cryptohandelaar FTX. Dat heeft geleid tot een schokgolf, waarbij verschillende andere cryptobeurzen in de problemen zijn gekomen.

Problematisch zijn vooral diensten waarbij cryptobeleggers de mogelijkheid krijgen een deel van hun vermogen uit te lenen tegen een vaste vergoeding. Dit wordt 'staking' genoemd. Door het faillissement van FTX zijn tegoeden die andere cryptopartijen daar hadden gestald, bevroren. Hierdoor hebben sommige andere cryptobeurzen niet genoeg contante middelen om klanten uit te betalen die hun uitgeleende cryptovermogen willen terugvragen.

Dit probleem is doorgesijpeld naar de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo, die 280 miljoen euro van klanten heeft uitgeleend via de in problemen geraakte Amerikaanse cryptopartijen DCG/Genesis. Bitvavo heeft wel aangegeven zelf volledig garant te staan voor het geld van klanten dat is uitgeleend.

LEES OOK: Cryptobank Genesis ontslaat bijna 1 op 3 werknemers en ‘overweegt faillissement’ – strop dreigt voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo