De cryptomarkt heeft op z’n zachtst gezegd niet het allerbeste jaar achter de rug. Terwijl de wereldeconomie in 2022 een achteruitgang beleefde, kwam de cryptowereld in een vrije val terecht.

De gemiddelde waarde van de bitcoin, de grootste en bekendste cryptomunt, ging met 64 procent omlaag. En in het najaar implodeerde handelsplatform FTX, terwijl het bedrijf van crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried juist bekend stond als een boegbeeld voor de sector.

Banken op Wall Street die eerder de samenwerking zochten met cryptobedrijven om hun klanten toegang te geven tot nieuwe markten, zijn nu sceptisch over crypto. En medeoprichter Sam Bankman-Fried van FTX is inmiddels gearresteerd en kan zich voorbereiden op een spraakmakende rechtszaak.

Dus ja, er zijn genoeg redenen om pessimistisch te zijn over crypto in 2023. Maar analisten Gautam Chhugani en Manas Agarwal van financieel adviesbureau Bernstein zien toch een aantal hoopvolle signalen.

In een deze week gepubliceerd rapport schreven ze dat het bredere ecosysteem van de cryptosector, ondanks het catastrofale verloop van 2022, genoeg potentieel heeft. Het gedecentraliseerde karakter van de cryptosector stelt bedrijven in staat weer op te leven na debacles zoals met FTX. Met het Ethereum-platform lijkt er een stevige basis te liggen en meer regelgeving kan de cryptosector ten goede komen.

De analisten zien drie trends die gunstig zijn voor de cryptomarkt:

1) Crypto krabbelt steeds weer op

Het afgelopen jaar was niet de eerste “cryptowinter.” De bitcoin kreeg in 2014 al eens harde klappen en daalde in dat jaar met 58 procent in waarde. En 2018 bleef de munt maar liefst anderhalf jaar lang verder wegzakken. Maar beide keren leefde de bitcoin weer heel sterk op.  

Ether, de andere grote cryptomunt die bij het Ethereum-platform hoort, volgde vrijwel hetzelfde patroon van enorme dalingen, gevolgd door een sterke opleving tussen 2018 en 2020.

Zoals Ross Gerber in 2021 zei tijdens Yahoo Finance Live: “Bitcoin en Ethereum zijn als kakkerlakken. Ze gaan gewoon niet dood.”

Het gedecentraliseerde systeem is een van de belangrijkste redenen waarom crypto zich als een kakkerlak gedraagt. Zo wijzen Chhugani en Agarwal erop dat het omvallen van handelsplatform FTX tot weinig besmetting heeft geleid.

“FTX was verschrikkelijk voor de reputatie van de sector en heeft het vertrouwen aangetast van institutionele beleggers, die in het platform hebben geïnvesteerd”, zeggen de analisten. “Maar FTX vormde 10 procent van het wereldwijde handelsvolume en werd vooral gebruikt door brokers, handelsfirma’s en grote handelaren.”

Het grootste deel van de cryptowereld is nog altijd gedecentraliseerd. Neem de toepassing van gdecentraliseerde financiële diensten, oftewel DeFi. Volgens Chhugani en Agarwal heeft het omvallen van FTX toepassingen van DeFi versneld, waarmee DeFi veel investeerders zal trekken

2) Toepassingen van gedecentraliseerde financiële diensten

De meeste DeFi-projecten voelen de gevolgen van het omvallen van FTX niet en de analisten van Bernstein denken dat beleggers de aandacht wel eens zouden kunnen verleggen naar het Ethereum-platform en toepassingen die daarvoor worden gemaakt. 

Ethereum is de basis van veel toepassingen, zoals op NFT gebaseerde games, gedecentraliseerde sociale media en online handel. Ontwikkelaars van cryptoprojecten gebruiken vaak ofwel de Ethereum-blockchain om hun toepassingen op te bouwen, ofwel de cryptomunt ether om de transacties af te ronden.

Volgens Chhugani en Agarwal bereikt crypto maar vijf procent van het totale aantal internetgebruikers en zijn applicaties de belangrijkste weg naar groei. 

“We denken dat de waarde binnen de cryptowereld zal verschuiven van de speculatieve cryptomunten, naar meer nuttige en voor toepassingen gebouwde ecosystemen als Ethereum”, schrijven ze. 

3) Betere regulering

Agarwal en Chhugani denken dat er meer regelgeving aan zit te komen voor de cryptowereld. Daar kan de cryptosector van profiteren. 

Cryptofans zijn meestal tegen regulering. Blockchaintechnologie en de bitcoin zijn ontstaan als reactie op de financiële crisis van 2008 en de eerste gebruikers wilden breken met de sterk gereguleerde wereld van traditionele financiële instellingen.

Maar toen crypto steeds meer mainstream werd, riepen beleggers om regulering. En na het omvallen van FTX, is die roep alleen maar sterker geworden

Volgens de analisten zal het nieuwe beleid zorgen voor een duurzamer ecosysteem en zo meer institutionele beleggers aantrekken. Naar hun mening zullen gevestigde handelsplatforms de huidige neerwaartse cyclus overleven. 

Agarwal en Chhugani zien nog steeds veel potentieel voor crypto, vooral als mensen het niet meer zullen zien als speculatief middel om snel geld mee te verdienen, maar zich concentreren op de mogelijkheden deel uit te maken van de infrastructuur bij de verdere ontwikkeling van internet in het komende decennium.

LEES OOK: Sam Bankman-Fried wist van fraude, zegt belangrijke zakenpartner van deze FTX-oprichter