• De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo zegt nog steeds garant te kunnen staan voor 280 miljoen euro aan vermogen van klanten, die is uitgeleend aan een cryptopartij in de VS.
  • Bitvavo is schuldleiser bij Digital Capital Group (DCG), net als de Amerikaanse cryptobeurs Gemini.
  • Mede-oprichter Cameron Winklevoss van Gemini heeft DGG in een open brief beschuldigd van kwade trouw.
  • Lees ook: Beleggers klagen cryptobeurs Gemini van de tweelingbroers Winklevoss aan wegens fraude

De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo zegt nog steeds volledig garant te staan voor 280 miljoen euro aan vermogen van klanten. Dit bedrag is uitgeleend aan een Amerikaanse cryptopartij die in de problemen is gekomen.

In een nieuwe blogpost van 2 januari geeft Bitvavo aan schuldeiser te zijn van Digital Currency Group (DCG). Dit is een Amerikaanse cryptopartij die via een dochterbedrijf (Genesis) diensten verleent op het gebied van ‘staking‘. Beleggers kunnen hierbij hun cryptovermogen ter beschikking stellen aan derden tegen een vaste vergoeding.

Bitvavo geeft aan samen met andere schuldeisers in gesprek te zijn met DCG en beweert dat een oplossing in zicht lijkt. “In dat kader vinden we het belangrijk nogmaals aan te geven dat deze situatie geen impact heeft voor Bitvavo klanten. Bitvavo staat garant voor het uitstaande bedrag en heeft daarmee het risico van haar klanten overgenomen.”

Volgens Bitvavo kunnen klanten te allen tijde hun tegoeden bij de Nederlandse cryptobeurs opnemen.

In een verdere uitleg geeft Bitvavo aan voldoende financiële buffers te hebben om een mogelijk kredietstrop van 280 miljoen euro op te vangen. "Onze reserve bestaat uit de behaalde resultaten in de afgelopen jaren (circa 250 miljoen euro, red.) en bestaande kredietfaciliteiten. In totaal beschikken we op dit moment over financiële middelen ter waarde van circa 293 miljoen euro en kunnen dit, indien gewenst, verder ophogen."

Cameron Winkelvoss van Gemini beschuldigt DCG van kwade trouw

De financiële situatie rond Digital Currency Group (DCG) is nog altijd bijzonder ondoorzichtig. DCG is deze week in een publieke twist beland met Cameron Winklevoss, één van de oprichters van de Amerikaanse cryptobeurs Gemini.

Winklevoss beschuldigt topman Barry Silbert van DCG in een open brief van kwade trouw. Het bedrijf van Winkelvoss heeft een lening van bijna 1 miljard dollar uitstaan bij DCG. Gemini zit hierdoor met een vergelijkbaar probleem als Bitvavo.

Klanten van het zogenoemde Gemini Earn Program, dat ook om uitleendiensten (staking) van cryptovermogen draait, lopen financieel risico vanwege de problemen bij DCG.

"In de afgelopen zes weken hebben we alles gedaan om op coöperatieve wijze in goed vertrouwen te komen tot een oplossing voor de terugbetaling van 900 miljoen dollar", schrijft Winklevoss in de open brief aan CEO Silbert van DCG. "Het is echter duidelijk geworden dat je niet te goeder trouw opereert en uitsteltactieken toepast."

De publieke ruzie tussen Gemini en DCG is een uitvloeisel van het instorten van de cryptobeurs FTX van de geflopte ondernemer Sam Bankman-Fried. Veel cryptobedrijven waren klant bij FTX en weten niet of ze tegoeden die ze daar hadden uitstaan, nog terugkrijgen. De problemen bij DCG hebben hiermee te maken en zorgen voor een domino-effect.

In een reactie op de beschuldiging van Winkelvoss stelde Silbert van DCG dat de aantijgingen van Winklevoss onjuist zijn. "We hebben geen enkele rentebetaling aan Genesis gemist en de volgende aflossing is in mei 2023."

LEES OOK: Cryptoplatform Solana heeft in 2022 last van een extreme waardedaling – het door Sam Bankman-Fried gesteunde project crasht nog steeds