• De Amerikaanse ondernemer en miljardair Mark Cuban waarschuwt ervoor dat de volgende cryptocrash veroorzaakt kan worden door zogeheten ‘wash trades’.
  • “Er wordt voor miljoenen dollars gehandeld in tokens die geen enkel nut hebben”, vertelt de miljardair aan The Street.
  • ‘Wash trades’ zijn een vorm van marktmanipulatie om het handelsvolume kunstmatig te verhogen, zodat een cryptomunt aantrekkelijker lijkt dan die in werkelijkheid is.
  • Lees ook: De cryptomarkt heeft een rampzalig jaar achter de rug, maar analisten zien 3 voortekenen van een opleving

Met de ineenstorting van handelsplatform FTX is het einde van de problemen op de cryptomarkt nog niet in zicht. Althans, dat denkt de Amerikaanse miljardair en ondernemer Mark Cuban. Hij voorziet dat meer ellende het gevolg kan zijn van een crash van zogeheten ‘wash trades’.

“Ik voorzie dat de volgende mogelijke implosie van de markt veroorzaakt zal worden door de ontdekking – en het beëindigen – van ‘wash trades'”, vertelt Cuban aan The Street. “Naar schatting wordt er voor tientallen miljoenen dollars gehandeld in tokens die nauwelijks een functie hebben. Dat lijkt me geen houdbare situatie.”

Cuban geeft aan The Street toe dat hij “geen details” kan geven om zijn “veronderstelling” te onderbouwen. Toch is hij bezorgd over de toekomst van de cryptomarkt.

Nutteloze tokens en speculatieve transacties

Zogeheten ‘wash trades’ zijn een vorm van marktmanipulatie waarbij de handelsactiviteit van een cryptomunt kunstmatig wordt verhoogd. Een handelaar koopt massaal een token in en verkoopt deze ook weer snel in grote volumes. Hierdoor lijkt de vraag naar de cryptomunt hoger te zijn dan die in werkelijkheid is.

Dit zorgt ervoor de partijen die achter deze manipulatie zitten geen enkel risico nemen of hun marktpositie veranderen. Met 'wash trades' kunnen tussenpersonen ook stiekem grote winsten maken door commissies te rekenen voor de in essentie nutteloze transacties.

Groot deel van transacties op cryptoplatforms 'nep'

Volgens de Amerikaanse toezichthouder SEC zette FTX-oprichter Sam Bankman-Fried zijn cryptofonds Alameda Research in om de markt te manipuleren.

Alameda kocht massaal specifieke tokens in die Bankman-Fried toevallig in grote aantallen had geleend, om de waarde van deze cryptomunten kunstmatig op te blazen. Dit leverde FTX grote winsten op.

Door de wildgroei aan cryptovaluta bestaat het vermoeden dat veel munten gebruikt worden voor 'wash trades'. In december maakte een rapport van de Amerikaanse economische denktank NBER duidelijk dat op in totaal bijna dertig ongereguleerde cryptohandelsplatformen waarschijnlijk 70 procent van de transacties bestaan uit 'wash trades'. "Wij schatten dat het gaat om zo'n 4,5 biljoen dollar aan neptransacties op de markt."

Lees ook: Caroline Ellison, de 28-jarige wiskundester die het private hedgefonds van FTX-oprichter Bankman-Fried aanstuurde, kan 110 jaar cel krijgen